Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Pemilik Johor Darul Ta’zim (JDT), DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim (TMJ) berangkat ke Majlis Perasmian Penggantian rumput jenis Cowgrass kepada Zeon Zoysia di Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) pada hari ini.

Artikel Berkaitan:

Hadir sama dalam majlis tersebut ialah YB Hannah Yeoh, Menteri Belia dan Sukan, YB Tuan Adam Adli Abd Halim, Timbalan Menteri Belia dan Sukan, YBrs. TS. Dr. Nagulendran A/L Kangayatkarasu, Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan serta Khairy Jamaludin selaku Pengarah Kelab Bolasepak Johor Darul Ta’zim.

Padang SNBJ dijangka berwajah baru dengan rumput jenis Zeon Zoysia selewat-lewatnya Oktober 2023.

Difahamkan proses penggantian rumput dijangka bermula pada April. Malah, ia menelan kos berjumlah RM2.3 juta dan ditaja oleh TMJ sebagai sumbangan kepada bola sepak Malaysia.

Rumput lembu atau jenis ‘Cowgrass’ tidak sesuai lagi digunakan untuk bola sepak moden. Ia mempunyai akar yang pendek dan daun besar serta lembut sekaligus menyebabkan bola melantun setiap kali melakukan hantaran.

Penggunaan rumput ini pernah dikritik oleh ketua jurulatih UAE, Bert Van Marwijk ketika aksi Kelayakan Piala Dunia 2022 tahun lalu. Beliau menyifatkan rumput jenis ini terlalu tebal dan menyukarkan pemainnya untuk membuat hantaran dengan lancar.

Rumput Zeon Zoysia jenis tahan lasak dengan cuaca hujan dan tahan panas. Kementerian Belia dan Sukan (KBS) turut menawarkan penukaran rumput ini kepada semua stadium di Malaysia dengan membantu sebanyak 50 peratus kos penukaran rumput manakala 50 peratus lagi ditanggung oleh kerajaan negeri.

Stadium Nasional Bukit Jalil bakal menjadi antara 4 buah stadium utama di Asia Tenggara yang menggunakan rumput jenis Zeon Zoysia selain Stadium Nasional Singapura, Stadium Utama Gelora Bung Karno serta Stadium JDT, Stadium Sultan Ibrahim.