Bekas pemain Johor Darul Ta’zim (JDT) dan Kelantan, Shakir Shaari, merupakan antara pemain tengah bertahan terbaik yang pernah bermain di Liga Malaysia.

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Pengiktirafan itu diberikan oleh Zaquan Adha Abd. Radzak yang menyifatkan Shakir sebagai individu yang cukup efektif apabila diberikan peranan pemain nombor 6 yang bersifat pelindung kepada barisan pertahanan.

Malah Shakir yang pernah beraksi bersama Kelantan pada musim 2010 hingga 2013, juga seorang tidak mudah cemas dalam apa jua situasi selain mempunyai teknik permainan yang berkualiti.

Shakir Shaari
Sumber Gambar: FA Kedah

“Terus terang saya cukup suka permainan Shakir kerana dengan adanya dia memegang peranan pemain nombor enam, saya rasa barisan pertahanan banyak dibantu oleh kekentalan Shakir.

“Dia seorang yang tenang dan boleh dikatakan wira tidak didendang kepada pasukan memandangkan peranan posisi seperti Shakir tidak banyak dilihat oleh peminat.

“Dalam masa sama, teknik hantaran dimilikinya sentiasa membuka ruang kepada rakan sepasukan dalam mencari jaringan dan ini menambah kualiti yang ada padanya.

“Saya sudah mengenali Shakir sejak di Sekolah Sukan Bukit Jalil (SSBJ) lagi dan tahu kualiti yang dia ada, jadi saya setuju jika mengatakan dia adalah pemain tengah terbaik bagi posisinya itu pada zaman dia bermain terutama ketika mewakili Kelantan dan JDT,” katanya.

Shakir Shaari
Sumber Gambar: JST

Shakir berada dalam senarai Best XI Zaquan Adha pada minggu ini dalam formasi 4-5-1 dengan empat pemain lain di bahagian tengah ialah Safiq Rahim, Nazmi Faiz, Safawi Rasid dan Mohamadou Sumareh.

Bagi penjaga gol, Farizal Marlias terus menjadi pilihan sementara barisan pertahanan dibarisi Ching Hong Aik, Khairul Anuar Baharom, Aidil Zafuan dan Rizal Ghazali manakala penyerang pula milik bekas pemain import Negeri Sembilan, Christian Bekamenga.

Dalam pada itu, Zaquan turut memberikan penghormatan kepada Hong Aik dan berasakan bertuah kerana dapat bermain bersama dengannya pada awal pembabitan di Negeri Sembilan.

Shakir Shaari
Sumber Gambar: Rizal Hashim Blogspot

Walaupun mempunyai fizikal yang kecil, Hong Aik mempunyai semangat cukup tinggi di atas padang dan cukup mementingkan kecergasan sehingga dia masih mampu bersama Negeri Sembilan pada umur 37 tahun.

“Sukar untuk kita jumpa pemain berbangsa Cina pada waktu itu dan dia antara yang saya rasa kagum ketika mula-mula bersama Negeri Sembilan pada musim 2005-2006, iaitu tahun yang menyaksikan kami juara Liga Super.

“Dia adalah seorang yang begitu pendiam namun di atas padang, kita boleh merasakan kehadirannya kerana dia begitu bekerja keras demi pasukan.

Baca artikel lain mengenai perkembangan Liga Malaysia di sini:

Ada Pihak Mula ‘Panas Bontot’ Selepas Isu ‘Double Contracts’ Pemain Jadi Bualan Hangat

Letupan Beirut Dan Wabak COVID-19 Halang Khalil Khamis Pulang Ke Pahang

Naib Presiden BG Pathum United Nafi Kelab Mahu Tandatangani Diogo Luis Santo