Pengurus Besar Akademi Mokhtar Dahari (AMD), Muhammad Yusuf Ibrahim semalam membayangkan mereka mungkin akan menyerap masuk lebih ramai pemain muda berdarah kacukan yang berkualiti melalui pencarian bakat di seluruh negara.

Baru-baru ini, pemain berdarah kacukan Malaysia-Nigeria, Aidiel Zacharia Firdaus Nelson Abdullah yang berusia 12 tahun disahkan bakal menyertai AMD pada tahun depan. Bakatnya dikesan ketika beraksi bersama sebuah akademi dari Kuala Lumpur.

Mengulas mengenai isu tersebut, bekas jurulatih skuad kebangsaan, Wan Jamak Wan Hassan berharap AMD memberi keutamaan kepada bakat tempatan berbanding pemain kacukan.

“Jika nak cungkil bakat, melihat perkembangan dan pembangunan, maka bakat tempatan perlu dijadikan keutamaan dan perlu sabar untuk menantikan kecemerlangan yang bakal diserlahkan pemain muda negara.

“Jangan cepat untuk mengejar keputusan atau kecemerlangan dan AMD perlu terus memberikan kepercayaan penuh kepada bakat tempatan.

“Contohnya, kita tengok pemain Jepun atau Korea Selatan, mereka mana ada pernah menang kejuaraan semasa pertandingan bawah 12, 14, 15 atau 16 tahun macam pasukan AMD kita sekarang.

“Tetapi, macam mana mereka mampu layak ke kejohanan Piala Dunia Bawah 17 tahun dan Piala Dunia Bawah 20 tahun? Di sini kita nampak pembangunan dan perkembangan bakat tempatan mereka,” katanya dalam Sinar Harian.

AMD

Sumber Gambar: NFDP

Beliau turut berpendapat pemain muda tempatan yang sedia ada masih boleh digilap dari segi skill dan corak permainan untuk memastikan mereka benar-benar bersedia untuk beraksi di peringkat profesional.

“Kadang-kadang pemain ini ada yang cepat matang, ada yang lambat matang. Kita kena sabar cungkil bakat mereka, tengok dan gilap kekuatan manakala kelemahan yang ada diperbaiki,” katanya.

Lagi artikel menarik mengenai perkembangan Liga Malaysia melalui pautan dibawah. 

Roshadi Wahab Yakin Dengan Kemampuan Jordan Mintah

Mukhairi Ajmal Sah Sertai Pasukan Selangor

Nazrin Nawi Teruja Beraksi Bersama Pasukan Kelantan Musim Hadapan

APA KOMEN ANDA?

Anda Mungkin Suka

© 2020 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group