Dito

Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Ketua jurulatih Sri Pahang FC, Thomas Dooley menyifatkan pasukannya sudah 70 peratus bersedia untuk memulakan saingan Liga Super 2021 selepas membuat penilaian pemain dalam aksi persahabatan pertama mereka berdepan Terengganu FC II, kelmarin.

Melihat kepada perlawanan dalam kejohanan Shah Alam City Cup yang berlangsung di Stadium UiTM Shah Alam kelmarin, Dooley merasakan aksi yang ditampilkan oleh anak buahnya itu adalah lebih baik berbanding yang ditonjolkan dalam sesi latihan di mana barisan pemain berusaha keras untuk mencari keserasian antara satu sama lain.

Walaubagaimanapun, 30 peratus lagi kekurangan yang ada amat penting untuk segera diperbaiki bukan sahaja tahap kecergasan sebaliknya sejauh mana pemain-pemain dapat menyesuaikan diri dengan corak taktikal diinginkan Dooley dalam setiap perlawanan selepas ini.

Thomas Dooley

Thomas Dooley

“Saya boleh nampak pemain-pemain begitu gembira dan teruja apabila berdepan aksi persahabatan menentang TFC II semalam memandangkan kita semua tahu bagaimana mencabarnya latihan ketika ini.

“Pada separuh masa pertama, saya berpuas hati dengan apa yang dilakukan pemain untuk kami mendahului terlebih dahulu, tetapi selepas itu, kecergasan mereka sedikit menurun pada separuh masa kedua untuk lawan kemudiannya menyamakan kedudukan.

“Cuma secara keseluruhan, saya tidak mahu terlalu melihat kepada jaringan, tetapi bagaimana mereka dapat mengawal bola dan menyerang kembali, itu yang paling penting sekarang ini.

“Jadi, saya boleh katakan dalam 70 peratus pemain-pemain sudah bersedia dan serasi, cuma lagi 30 peratus masih ada yang perlu dipertingkatkan kerana kita semua tahu macam mana singkat aksi pra-musim ketika ini, dan yang penting adalah fokus sehingga ke perlawanan sebenar nanti,”jelasnya.

Perlawanan kelmarin menyaksikan Sri Pahang FC seri 2-2 dengan TFC II menerusi jaringan yang dilakukan oleh Hafiz Ramdan dan penyerang import baharu dari Brazil, Pedro Henrique.

Seterusnya, mereka akan berdepan aksi terakhir menentang pasukan tuan rumah, UiTM FC pada malam ini bagi menentukan pasukan manakah yang berjaya merebut trofi Shah Alam City Cup.

Sri Pahang FC hadir ke Shah Alam pada Sabtu lalu bagi menyertai kejohanan yang dianjurkan oleh pasukan UiTM FC untuk menggantikan Perak FC yang menarik diri pada saat akhir.

Baca artikel lain mengenai perkembangan Liga Malaysia di sini:

Matlamat Dan Falsafah Kelab Jadi Faktor Utama Manuel Konrad Sertai Selangor FC

Zainal Mahu Alex Goncalves Beri Impak Berkesan Buat Melaka United

Benjamin Mora Sifatkan Safiq Rahim Sebagai Salah Satu Aset JDT

© 2022 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group