Badan pentadbir Liga Malaysia, Malaysian Football League (MFL) hari ini mengumumkan perlawanan liga super di antara Johor Darul Ta’zim (JDT) dan Petaling Jaya City FC yang dijadualkan berlangsung di Stadium Tan Sri Dato Haji Hassan Yunos, Larkin pada malam esok (10 Julai) terpaksa ditunda di atas faktor masalah keselamatan, kesihatan dan kesukanan.

Menurut kenyataan rasmi daripada MFL, keputusan itu dibuat selepas MFL menerima permohonan penundaan perlawanan minggu ke-20 Liga Super daripada JDT berserta laporan penuh doktor perubatan.

Semalam, pengarah teknikal JDT, Alistair Edwards mengesahkan 10 pemain dari pasukan senior JDT, empat dari JDT II, ​​tiga dari JDT III dan beberapa jurulatih serta kakitangan telah diuji positif virus influenza.

“Selepas penelitian itu, MFL telah bersetuju untuk tidak meneruskan perlawanan disebabkan bimbang virus influenza yang merupakan sejenis penyakit berjangkit melalui saluran pernafasan disebabkan sesuatu virus, akan memberikan impak negatif kepada persekitaran perlawanan itu jika aksi itu diteruskan.

“Ini kerana virus Influenza bukan sahaja memberikan risiko tinggi kepada pasukan pelawat sebaliknya turut bimbang terdedah kepada jangkitan itu adalah orang ramai jika perlawanan itu diteruskan.

“Sehubungan dengan itu, MFL membuat keputusan untuk menunda perlawanan Liga Super JDT dengan PJ City FC ke tarikh baharu iaitu pada 16 Julai ini. Keputusan ini diterima dan disokong oleh kedua-dua pasukan,” kata kenyataan tersebut.

Atas semangat kesukanan juga, pasukan Kuala Lumpur turut bersetuju untuk menunda tarikh perlawanan dengan JDT pada 14 Julai ini kepada 13 Julai bagi membolehkan pasukan lawan itu mempunyai tempoh rehat dua hari sebelum perlawanan menentang PJ City FC pada 16 Julai ini.

Ini bukan pertama kali insiden seumpama ini berlaku di mana pihak Jawatankuasa Pertandingan Tempatan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) pada Jun 2014 telah menunda perlawanan Liga Premier di antara Perlis dan UiTM FC selepas 14 pemain Perlis diserang penyakit cirit birit.

Sementara itu pihak pengurusan PJ City FC menyokong keputusan MFL itu yang dilihat tepat sebagai langkah berjaga-jaga untuk mengelak penularan penyakit itu terus merebak.

Setiausaha Agung PJ City FC, S Ganesh turut mengesahkan mereka sudah dimaklumkan mengenai situasi itu dengan jelas dan menyokong keputusan penundaan perlawanan ke tarikh 16 Julai ini.

“Kami sokong keputusan penangguhan perlawanan ini dengan terbuka kerana bagi kami aspek kesihatan memang patut diutamakan ketika ini.

“Jika dilihat laporan kes kesihatan yang melanda beberapa pemain JDT, memang kita tidak boleh ambil mudah dan kami pun ingin ambil langkah berjaga-jaga juga sebab risau pemain-pemain lain boleh terkena jangkitan atau sebagainya.

“Apa-apa pun saya harap keadaan akan kembali pulih dan ketika ini lebih elok kita mengutamakan tahap kesihatan barisan pemain baik pihak lawan dan pasukan sendiri,” katanya.

APA KOMEN ANDA?

Anda Mungkin Suka

© 2020 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group