Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Bekas pengadil kebangsaan, Subkhiddin Mohd Salleh memuji langkah Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) yang mahu menggunakan khidmat pengadil tempatan pada aksi final Piala Malaysia 2019 di Stadium Nasional Bukit Jalil Sabtu ini.

Subkhiddin yang sebelum ini menyandang Pengerusi Jawatankuasa Pengadil FAM percaya tindakan itu akan menyuntik motivasi kepada pengadil tempatan untuk memberikan prestasi lebih baik khusus di peringkat tertinggi domestik seperti Piala Malaysia.

Bagaimanapun, beliau memberikan peringatan kepada penyokong agar tidak terlalu cepat menghukum pengadil tempatan yang sebelum ini sering menjadi subjek kecaman daripada pelbagai pihak.

Subkhiddin

Sumber Gambar: FAM

“Secara peribadi, saya berpendapat tindakan FAM ini sangat dihargai daripada kalangan pengadil tempatan bermula peringkat di bawah sehingga ke atas.

“Beraksi di pentas final seperti Piala Malaysia bukan sahaja pencapaian tertinggi tetapi ia juga adalah salah satu proses pembangunan buat pengadil itu sendiri.

“Saya bimbang jika pengadil import selalu dibawa (ke pentas final), ia akan menjadi anti klimaks dan membunuh semangat pengadil tempatan kita untuk memberikan persembahan lebih baik.

“Jadi, kita tidak boleh mengharapkan pengadil sama ada luar dan dalam negara itu sempurna tetapi saya percaya kritikan yang ideal akan mematangkan pengadil tempatan dan mereka harus memanfaatkan peluang ini dengan sebaiknya.

Subkhiddin Salleh

Sumber Gambar: Malay Mail

“Ini kerana setiap yang dilalui mereka akan menjadi proses untuk menjadi pengadil yang lebih baik dan mereka boleh menerima kritikan cuma janganlah sampai menghina pengadil tempatan kita,” ujarnya.

Sebelum ini, Pengerusi Jawatankuasa Pengadil FAM, Tuan Md Dali Wahid menyatakan bahawa pihaknya sudah senarai pendek lapan pengadil tempatan bertaraf Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) untuk dipilih mengadili perlawanan akhir Piala Malaysia 2019.

Dalam perkembangan sama, Subkhiddin menegaskan beliau tidak menolak cadangan positif FAM seperti membawa pengadil import dari Jepun mengadili final Shopee Piala FA 2019, Julai lalu.

Subkhiddin

Pengadil Jepun

Apa yang dimahukan Subkhiddin adalah sekadar peringatan membela nasib pengadil tempatan supaya tidak dipinggirkan sebagaimana beliau optimis kualiti pengadil tempatan juga setanding dengan pengadil dari luar negara.

“Jangan salah faham, saya tidak menentang idea untuk membawa pengadil import datang ke (Liga) Malaysia tetapi saya harapkan adalah kedatangan mereka ke sini sekurang-kurangnya turut dapat memberikan manfaat kepada pengadil tempatan kita.

“Jika mereka diberikan peluang datang menjadi pengadil di negara kita, tak salah peluang itu turut ditawarkan juga kepada pengadil tempatan kita.

“Jadi, kita boleh menyaksikan berlaku proses pembangunan pengadil kita sendiri dan saya secara peribadi mahu memuji pengadil tempatan kerana mereka sebenarnya memiliki kualiti setanding dengan pengadil dari luar negara,” katanya.

Baca artikel lain mengenai pengadil yang kami telah siapkan di sini:

Tiada Pengadil Import Untuk Perlawanan Akhir Piala Malaysia 2019

Pengadil Jepun: Aidil Sharin Puji Prestasi Berkualiti Takuto Okabe, Mehmet Durakovic Tidak Senada

Reaksi Positif Peminat Bola Sepak Terhadap Prestasi Pengadil Jepun Dalam Final Piala FA 2019

Anda Mungkin Suka

© 2021 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group