Dito

Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Pemain tengah Johor Darul Ta’zim (JDT), Natxo Insa akan berdepan hukuman susulan tindakan beliau yang menolak pengadil, Noor Azriel Baharudin pada perlawanan Liga Super menentang Perak di Ipoh minggu lalu.

Bukti rakaman video yang menunjukkan Natxo menyerbu dan kemudiannya menolak pengadil tersebut beberapa kali telahpun tular di laman media sosial dan kesnya kini dirujuk kepada Jawatankuasa Tatatertib Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Bekas pengadil yang pernah bertugas selaku pegawai keempat aksi Piala Dunia 2010, Subkhiddin Salleh dalam satu temu bual bersama Astro Arena telah berkongsi jenis hukuman yang mungkin akan dikenakan terhadap pemain kelahiran Sepanyol itu.

“Kalau kita mengeluarkan kata-kata kesat kepada pengadil, dalam undang-undang ada menyatakan di mana seseorang pemain yang mengeluarkan kata-kata atau perbuatan kesat, mencerca, menghina pegawai perlawanan, dia akan diperintahkan keluar padang.

“Jadi, apabila melibatkan kelakuan ganas seperti ini, hukuman (penggantungannya) bukan lagi satu atau dua perlawanan, ia akan melibatkan tempoh yang lebih panjang.

“Sebab itu ada pemain yang digantung sehingga setahun dan ada pula pemain yang digantung lima perlawanan. Kalau di luar negara, pemain yang hebat-hebat pun ada yang dikenakan penggantungan lima perlawanan,” kata Subkhiddin.

Insiden ini bukanlah yang pertama berlaku dalam saingan Liga Malaysia musim ini dimana sebelumnya pemain import Kelantan, Jack Hindle turut menolak pengadil ketika perlawananan Liga Perdana menentang Perak II di Kota Bharu.

Baca artikel lain mengenai perkembangan Liga Malaysia di sini:

Subkhiddin: Tindakan Tegas Perlu Diambil Terhadap Insa

Zamsaham Terkilan Tindakan 5 Bekas Pemain Kelantan

Luqman Hakim:”Perubahan Ini Untuk Kebaikan Diri, Kalau Kurus Nanti Kena Langgarlah Saya Dekat Sana.”

© 2022 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group