Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Malaysian Football League (MFL) mengumumkan Setiausaha Agung Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Stuart Ramalingam telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) baharu.

Pelantikan Stuart melengkapkan carta organisasi MFL selepas mantan CEO, Dato’ Ab Ghani Hassan telah dipilih menjadi Presiden MFL bagi menggantikan Datuk Haji Hamidin Mohd Amin yang telah menyerahkan surat peletakan jawatan pada 12 Ogos 2021.

Menurut Dato’ Ab Ghani, keputusan melantik Stuart yang berkuatkuasa menjadi CEO MFL baharu bermula 1 September 2021 dilihat satu keputusan simbiosis yang bermanfaat kepada industri khususnya kepada pengurusan bola sepak tempatan.

Stuart Ramalingam
Sumber Gambar: FAM

“Saya bersama Ahli Lembaga Pengarah MFL sebulat suara telah bersetuju untuk melantik Stuart sebagai CEO MFL baharu.

“Seperti saya katakan pada sesi sidang media pada minggu lalu, pengalaman antara kriteria penting buat CEO MFL di mana saya yakin bahawa kehadiran Stuart sudah pasti bakal memberikan anjakan paradigma kepada senario bola sepak tempatan.

“Saya ingin mengalu-alukan kedatangan Stuart dan saya percaya beliau mampu membawa budaya korporat yang akan menjadi perubahan positif kepada MFL,” katanya dalam satu kenyataan rasmi.

Stuart bermula karier pengurusan dalam bola sepak pada 2008 selepas dilantik oleh FIFA sebagai ‘Professionalisation Consultant’ yang bertanggungjawab memberikan sokongan berterusan dan konsultansi kepada ahli-ahli gabungan FIFA dalam mewujudkan liga-liga baharu, mengemaskini pentadbiran persatuan negara serta menjadi perancang bagi program pendidikan pentadbiran FIFA (Futuro III).

Stuart Ramalingam FAM

Empat tahun kemudian, Stuart telah dilantik menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Malaysian Super League (MSL) pada 2010 and diberikan kepercayaan untuk merencanakan struktur FAM and juga aspek-aspek komersial badan induk persatuan ini.

Pada 2012, Stuart menyertai pula AFC dengan memegang pelbagai jawatan pengarah di sana termasuk Pengarah Kejohanan Kelab-Kelab AFC (termasuk AFC Champions League, AFC Cup dan kejohanan-kejohanan Futsal AFC), Pengarah Pemasaran dan juga Pengarah Social Responsibility.

Selepas berkhidmat di pelbagai tahap organisasi bola sepak, Stuart kemudiannya menjadi konsultan kepada Dentsu Sports dan IMG, dua agensi sukan terbesar di dunia pada 2014.

Di Dentsu Sports, Stuart kemudian mengambil alih jawatan Naib Presiden selama empat tahun sehingga tahun 2018 ini dan mengetuai operasi agensi tersebut di Asia termasuk penajaan Sukan SEA Kuala Lumpur 2017, pengurusan Sukan Asia 2018 Indonesia dan perencanaan strategi Sukan Olimpik Tokyo 2020 sebelum Stuart bertugas di Pejabat Setiausaha Agung di Wisma FAM, Kelana Jaya pada 16 Julai 2018.

Baca artikel lain mengenai perkembangan saingan Liga Malaysia di sini:

Thomas Trucha: Gol Babak Pertama Main Peranan Bantu Kemenangan Penang

Daniel Wafiudin Buru Impian Jadi Penjaga Gol Harimau Malaya

Pemain Muda Pulau Pinang Dapat Tawaran Sertai Kelab Croatia, NK Prečko Zagreb