Pemain pertahanan, Shukor Adan yang bakal menginjak usia 42 tahun pada musim depan kini semakin hampiri rekod sebagai pemain paling tua di Liga Malaysia sejak era profesional diperkenalkan.

Dijangka akan terus bersama Kuala Lumpur pada 2021, Shukor berpeluang memecahkan rekod sebagai pemain paling tua yang menjadi milik penjaga gol di era 90-an dan awal tahun 2000, V Murugan yang kali terakhir beraksi dengan Melaka pada usia 43 tahun.

“Saya tidak terfikir hendak membuat rekod sebagai pemain paling berusia di dalam negara ini kerana apa yang saya tengok adalah keadaan diri saya sama ada boleh terus bermain dan buat masa ini saya bersyukur kerana tiada sebarang kecederaan serius dekat diri ini.

Shukor Adan

Sumber Gambar: Goal.com

“Apa-apapun saya tengok dahulu prestasi dalam beberapa perlawanan musim depan kerana musim ini, saya hanya bermain dalam 8 ke 9 perlawanan kompetitif, jadi sukar untuk cakap bagaimana keadaan diri saya uuntuk harungi musim depan.

“Namun, saya bersiap sedia beraksi di Liga Super sekali lagi kerana dahulu pada usia 40 tahun, saya pernah membantu Melaka dan saya kena persiapkan mental, fizikal dan tahap kecergasan jika mahu bermain di peringkat tertinggi.

“Sebagai pemain senior, kita kena ‘play smart’ dan bukannya ‘play hard’ kerana tidak guna hendak kerah kudrat seratus peratus kerana pengalaman membaca permainan adalah senjata terbaik, ” katanya.

Kehadirannya membantu Kuala Lumpur pada musim lalu nyata membuahkan tuah apabila membantu skuad warga kota itu ke Liga Super pada musim depan biarpun sebelum ini ramai sangsi akan kemampuan Shukor untuk bermain di peringkat tertinggi.

Shukor Adan

.
Sumber Gambar: KL Hawks

Mengenai cabaran Kuala Lumpur pada musim depan, Shukor mengakui bukan mudah buat mana-mana pasukan yang baharu dinaikkan ke Liga Super untuk memberikan saingan dan dia berharap mereka tidak bergelut untuk kekal dalam saingan Liga Super pada musim berikutnya.

“Sebenarnya kami belum tahu situasi menyeluruh untuk musim depan dan saya faham dalam situasi sekarang, persatuan mungkin sedikit lambat untuk buat keputusan.

“Jika ditanya pandangan saya, apa yang paling utama bagi mana-mana pasukan yang mahu bersaing di Liga Super, persiapan yang lebih awal dan lama perlu dilakukan sebelum saingan bermula.

“Selain itu, kualiti pemain-pemain import juga memainkan peranan penting kepada mana-mana pasukan di Liga Super kerana mereka akan banyak berikan perbezaan daripada banyak faktor, “ katanya.

Baca artikel lain mengenai perkembangan Liga Malaysia di sini:

Sandro Da Silva Sedia Beraksi Bersama Skuad Pembangunan Selangor

Hulk Tinggalkan Shanghai SIPG, Tidak Sehaluan Dengan Pengurus

Jurulatih Tempatan Yang Hilang Punca Pendapatan Layak Mohon Kemudahan i-Sinar KWSP

Anda Mungkin Suka

© 2021 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group