Mohamed Salah telah memberikan komitmennya kepada Liverpool menjelang perlawanan akhir Liga Juara-Juara Eropah pada Sabtu menentang Real Madrid dengan mengesahkan dia tidak akan meninggalkan kelab itu pada musim panas ini.

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Pemain berusia 29 tahun itu, yang berkongsi anugerah Kasut Emas Liga Perdana Inggeris musim ini dengan Son Heung-Min dari Tottenham Hotspur, akan tamat kontrak di Anfield pada penghujung musim depan.

Salah masih belum membuat komitmen untuk memeterai perjanjian baharu dengan pasukan Jurgen Klopp.

Ketidakpastian mengenai masa depan pemain antarabangsa Mesir itu telah menimbulkan spekulasi bahawa Salah boleh meninggalkan Liverpool bagi mengelak pemergiannya sebagai ejen bebas pada musim berikutnya.

Real Madrid dan Paris Saint-Germain kedua-duanya telah dikaitkan dengan bekas penyerang Chelsea dan AS Roma itu kerana kegagalannya untuk bersetuju dengan syarat baharu di Liverpool setakat ini.

Tetapi walaupun dia tidak menyatakan bahawa dia akan menandatangani perjanjian baru di Anfield, Salah kini berkata bahawa dia mahu terus kekal di Liverpool untuk musim hadapan.

“Saya hanya fokus kepada pasukan dan tidak mahu bercakap mengenai kontrak saya,” kata Salah pada sidang media sebelum Liga Juara-Juara Eropah.

“Tetapi saya pasti akan kekal musim depan, itu sudah pasti.”

“Dalam fikiran saya, saya tidak fokus mengenai kontrak pada masa ini. Saya tidak mahu mementingkan diri sendiri. Saya katakan dua bulan lalu, semuanya mengenai pasukan sekarang.”

“Ia adalah minggu yang sangat penting untuk kami, jadi saya hanya fokus pada pasukan. Saya mahu memenangi Liga Juara-Juara Eropah sekali lagi.”

Mohamed Salah akan menentang Real Madrid empat tahun selepas mengalami kecederaan semasa kekalahan final Liga Juara-Juara menentang kelab Sepanyol itu di Kiev pada 2018.

Dia mengakui bahawa dia berazam untuk membalas dendam atas kekalahan yang didakwanya sebagai malam paling teruk dalam kerjayanya.

“Saya sangat bermotivasi, terutamanya selepas apa yang berlaku kali terakhir dan apa yang berlaku pada hari Ahad [dalam Liga Perdana], semua orang bermotivasi untuk memenangi Liga Juara-Juara Eropah.”

“Keluar hanya selepas 30 minit, ketika kali terakhir [menentang Madrid] adalah saat terburuk dalam karier saya.”

Sementara itu, Sadio Mane mengesahkan bahawa dia akan mengumumkan rancangan masa depannya selepas perlawanan akhir menentang Madrid pada hari Sabtu.

“Persoalan ini [mengenai masa depan saya] saya akan jawab selepas Liga Juara-Juara,” katanya kepada Sky Sports pada hari Rabu.

“Jika saya kekal atau tidak, saya akan menjawabnya selepas Liga Juara-Juara.”

Kedua-dua kontrak Mane dan Salah yang sedia ada di Anfield akan tamat pada 2023.

Pengurus Liverpool Jurgen Klopp berkata perbincangan mengenai masa depan pemain bintangnya tidak akan memberi kesan kepada fokus pasukan menjelang perlawanan akhir.

“Tidak sama sekali. Apa yang anda maksudkan? Jika kami menang maka mereka akan mahu pergi sekarang? Atau… Kami sedang berbincang dengan semua pemain,” kata Klopp pada sidang akhbar.

“Tetapi ianya tidak akan [menjejaskan pemain], sekarang bukan masanya [bercakap soal itu].”

Klopp juga mengesahkan bahawa terdapat “peluang baik” bahawa Thiago Alcantara akan bermain di final walaupun terhincut hincut dalam perlawanan terakhir Liga Perdana Inggeris mereka menentang Wolves pada hari Ahad.