Sulaiman

Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Biarpun terpaksa terbang ke Kota Kinabalu tanpa kehadiran penyerang, Kuala Lumpur City FC (KL City FC) yang juga dalam misi mencari kemenangan sulung di laman lawan, kekal tenang bagi menghadapi Sabah pada Rabu ini di Stadium Likas.

Pengendalinya, Bojan Hodak, berkata, situasi itu bukanlah sesuatu yang asing buat KL City FC yang selama ini pernah berdepan situasi sama apabila mereka pernah kehilangan Dominique da Sylva selepas empat perlawanan.

Kali ini, penyerang import baharu, Kyrian Nwabueze pula dilanda kecederaan Anterior Cruciate Ligament (ACL) yang memaksa Bojan mungkin terpaksa meletakkan kembali Romel Morales di posisi serangan.

Situasi itu bertambah buruk apabila penyerang berpengalaman, Safee Sali mendapat demam denggi manakala pemain muda, Alif Safwan Mohd Sallahuddin dilihat belum bersedia.

“Sudah dua perlawanan kami turun tanpa penyerang tetapi kami masih tetap bermain dengan baik berbanding perlawanan-perlawanan sebelum ini.

“Inilah bola sepak, ada kalanya nasib akan baik atau buruk, itulah yang terjadi kepada kami apabila semua pemain di posisi lain tidak pernah mengalami kecederaan serius namun berbeza di posisi penyerang apabila kali kedua kami kehilangan pemain.

“Memang kami tidak jangka situasi ini akan terjadi dan bertambah buruk, perancangan saya untuk turunkan Safee untuk aksi dengan Sabah tidak dapat jadi kenyataan kerana mendapat demam denggi manakala Alif Safwan yang baharu bersama kita saya rasa belum bersedia untuk diturunkan.

“Jadi, seperti biasa saya akan mempertaruhkan Romel Morales sebagai penyerang utama namun situasi ini bukanlah sesuatu yang janggal kepada kami kerana pernah mengharunginya sejak ketiadaan Dominique,” katanya kepada MFL.

Sabah bakal menjadi lawan KL City di Stadium Likas pada Rabu dengan satu lagi perlawanan turut berlangsung iaitu membabitkan Petaling Jaya City (PJ City) dan Terengganu FC di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya.

KL City yang menduduki tangga keenam Liga Super meraih tiga keputusan seri berturut-turut sejak Liga Malaysia kembali bersambung pada 24 Julai lalu termasuk perlawanan terakhir menyaksikan mereka diikat seri 1-1 dengan Melaka United FC di laman sendiri.

Selepas lapan perlawanan di tempat lawan, KL City masih lagi belum mampu menang apabila sekadar meraih empat keputusan seri dan empat kekalahan.

Hodak bagaimanapun tetap berasakan peningkatan sudah banyak dipamerkan oleh pasukan cuma berasakan tuah tidak berpihak kepada KL City untuk meraih kemenangan.

“Sememangnya saya sedar kami belum pernah menang di laman lawan setakat ini tetapi apa yang lebih diutamakan adalah permainan kami sendiri kerana saya percaya keputusan akan datang jika kami bermain baik.

“Selain itu, jangan lupa kedudukan kami di tangga keenam yang merupakan antara satu pencapaian terbaik buat Kuala Lumpur sejak Liga Super diperkenalkan 25 tahun lalu.

“Jadi, saya rasa tidak tertekan dengan situasi ini kerana sejak awal menetapkan sasaran untuk kekal di Liga Super dan kami hanya memerlukan beberapa mata sahaja lagi untuk berbuat demikian,” katanya.

Baca artikel lain mengenai perkembangan bola sepak tempatan melalui pautan dibawah. 

Dickson Nwakaeme Umum Persaraan Daripada Sukan Bola Sepak

Pasukan Kedah Dikuarantin Sehingga 14 Ogos

Khalid Jamlus Mahu Bantu Tajamkan Barisan Serangan Perak Secara Percuma

Kyrian Nwabueze Alami Kecederaan ACL, Terlepas Baki Aksi Musim 2021

© 2022 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group