Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Pemain tengah import Melaka, Romel Morales mengakui agak sukar untuk berjauhan daripda keluarga tersayang pada saat getir dengan penularan wabak COVID-19 ini apatah lagi saingan Liga Malaysia juga masih ditangguhkan.

Jelas Morales, dia bukan sahaja rindukan keluarga malah turut risaukan keadaan mereka yang berada di Colombia ketika ini sambil mengharapkan semua dalam keadaan sihat.

Bagaimanapun, Romel memahami garis panduan yang telah dikeluarkan oleh Malaysian Football League (MFL) di mana salah satunya adalah dengan tidak membenarkan pemain import ke luar negara dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

Romel Morales

Sumber Gambar: MUSA

“Saya rasa apa yang telah diperintahkan oleh pihak Kerajaan Malaysia sekarang adalah betul demi kebaikan semua pihak untuk kita tidak keluar ke mana-mana dan duduk di rumah dalam tempoh ini.

“Kesihatan menjadi perkara paling penting sekarang dan tugas kita adalah untuk menjaga kesihatan dan mengambil berat mengenai orang lain juga.

“Untuk itu, saya terima apabila terpaksa berjauhan dengan keluarga walaupun sebenarnya memang sangat sukar tidak dapat bersama mereka dalam keadaan membimbangkan sekarang.

“Tetapi, saya kuat demi mereka dan memang sekarang hanya berada di rumah sahaja selain berharap semuanya akan kembali pulih dengan segera”, katanya.

Melaka United

Sumber Gambar: MUSA

Mengenai hukuman pemotongan tiga mata yang dialami oleh pasukan Melaka ketika ini, sudah pasti ia memberi kekecewaan kepada seluruh pasukan dan peminat.

Namun, perjuangan harus diteruskan dan pemain berusia 23 tahun tidak menafikan begitu rindu aksi di padang selepas seminggu saingan Liga Malaysia ditangguhkan bermula Isnin lepas dan lebih merisaukan apabila kini tidak dibenar melakukan latihan dan sebarang aktiviti luar.

“Saya rasa kalau kita semua melakukan apa yang sepatutnya, semua akan kembali normal dalam masa terdekat.

“Apa yang perlu kita buat adalah bersabar dan jaga kecergasan selain tetap berusaha keras untuk pasukan kembali bangkit selepas ini.

“Saya tidak akan berputus asa dan memang rindu sebenarnya nak beraksi, tetapi kesihatan perlu didahulukan sekarang”, tambahnya.

Romel Morales

Sumber Gambar: FAM

Morales berjaya membuktikan kemampuannya dan ketika ini menjadi penjaring terbanyak pasukan bersama Uche Agba dengan dua gol dalam empat perlawanan CIMB Liga Super setakat ini.

Melaka yang sebelum ini di tangga ketiga liga terpaksa menerima hakikat apabila tersungkur ke kedudukan kesebelas selepas berdepan hukuman pemotongan tiga mata apabila gagal membayar baki ansuran tunggakan gaji pemain dan pegawai mengikut jadual ditetapkan mereka.

Baca artikel lain mengenai pasukan Melaka United di sini:

Melaka United Kerugian Setengah Juta Ringgit Kerana Penangguhan Liga Malaysia

Selepas Dipotong Tiga Mata, Melaka United Kini Menghuni Kedudukan Kedua Tercorot Liga Super 2020

Hukuman FAM Ke Atas MUSA Wajar Dijadikan Pengajaran FA Negeri Yang Lain

© 2022 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group