Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Pemain skuad wanita kebangsaan Amerika Syarikat, Megan Rapinoe telah membidas Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi agar kedua dua pemain tampil lebih aktif dalam kempen menentang rasisme serta diskriminasi terutama sekali melibatkan LGBT.

Megan Rapinoe memang seorang aktivis yang lantang bersuara isu berkaitan dengan LGBT dalam bola sepak.

Dua tahun yang lalu, Rapinoe turut mendesak agar Ronaldo dan Messi tampil bersuara dalam isu seksis dalam bola sepak.

Rapinoe menegaskan bahawa kedua dua pemain seharusnya melakukan lebih banyak lagi daripada apa yang mereka lakukan sekarang dalam isu rasis kerana kedua dua pemain sangat berpengaruh.

Sambil dia menyatakan: “Kita harus menggunakan suara masing masing untuk menghentikan diskriminasi.”

“Bukan hanya pemain berkulit hitam bercakap soal rasisme, bukan hanya pemain gay sahaja yang perlu bercakap soal homofobia, dan bukan hanya wanita sahaja yang harus bercakap soal ketidaksamarataan dalam gaji [antara pemain lelaki dan wanita].”

“Semua kita harus bertanggungjawab dan menggunakan suara masing masing untuk menghentikan diskriminasi, untuk menghentikan masalah yang sedang kita hadapi.”

“Ini sebenarnya tidak bergantung pada orang-orang yang sudah tertindas untuk memastikan mereka mematikan sistem yang mereka lalui. Ini bukan hanya tentang bagaimana perubahan sosial sebenar akan berlaku. Kita tahu mesti ada kerjasama melibatkan semua orang.

“Kita telah melihatnya di Amerika Syarikat.”

Rapinoe, turut memuji bintang Manchester United, Marcus Rashford di atas usaha luar biasa pemain itu memperjuangkan agar kanak-kanak di England tidak kelaparan.

Walaubagaimanapun, pemenang Ballon d’Or Wanita 2019 memetik nama nama seperti Messi, Ronaldo dan Antoine Griezmann untuk berbuat lebih banyak dengan populariti dan platform masing-masing.

Rapinoe menambah: “Saya rasa Rashford dan beberapa pemain lain di England dan di tempat lain telah melakukan perkara yang luar biasa.

“… Apabila anda melihat komitmen atlet tertentu, seperti Serena Williams dan LeBron James di sini di Amerika Syarikat.”

“Penting agar orang mendengar apa yang dikatakan Rashford, [Lionel] Messi, atau [Cristiano] Ronaldo, [Antoine] Griezmann … Penting untuk memahami bahawa selalu mereka akan dilihat sebagai model global.”

“Ketika orang ramai mendengar suara anda, gunakan platform ini untuk sentiasa. Anda melihat apa yang dilakukan Rashford di negaranya, ia memberi kesan yang luar biasa, terutama semasa pandemik. Itu tidak bermakna anda harus membicarakan semua masalah sepanjang masa.”

“Cari sesuatu yang anda minat, gunakan kekuatan dan pengaruh anda kerana anda benar-benar dapat memberikan impak besar sebagai pemain bola sepak yang hebat.”

Rapinoe juga menolak pandangan bahawa dia ingin “mendapat gaji yang sama dengan Messi” walaupun dia mendesak agar pemain wanita dan lelaki mendapat gaji yang sama rata.

Pada 2019, Rapinoe juga memetik nama Messi, Ronaldo, sekali dengan Ibrahimovic untuk menentang rasisme dan diskriminasi.

Baca juga artikel lain

UCL: PSG Berjaya Balas Dendam Dan Singkirkan Bayern

Dortmund Enggan Jual Haaland Tahun Ini

EPL: Rembatan Arnold Lengkapkan Kebangkitan Liverpool, Tamatkan Badi Anfield

Anda Mungkin Suka

© 2021 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group