Beberapa rakan kongsi Liga Malaysia memberikan sokongan padu kepada Blueprint 50 tahun yang direncanakan Malaysian Football League (MFL) sebagai penanda aras membawa liga bola sepak negara ke arah lebih berdaya saing.

Antaranya Persatuan Bolasepak Kedah (KFA) melalui Setiausaha Eksekutifnya, Shahrul Samsudin, yang memuji langkah dibuat oleh MFL kerana seiring dengan pendekatan negara-negara maju yang mempunyai perancangan jangka panjang dalam meningkatkan mutu bola sepak.

Malah beliau menuntut semua pemegang taruh liga berjalan seiringan serta mampu mematuhi setiap pelan yang bakal dilakukan oleh MFL dalam blueprint 50 tahun.

Shahrul Shamsudin

Sumber Gambar: MFL

“Blueprint 50 tahun ini satu pendekatan yang bagus kerana akan nampak ke mana hala tuju liga kita akan pergi biarpun mungkin kebanyakan peminat kita nampak benda ini masih baharu.

“Sebenarnya kalau diikutkan di negara-negara maju seperti Jepun sudah ada perancangan dan pendekatan sebegini sememangnya kena ada buat masa sekarang.

“Dalam etika bola sepak profesional sewajibnya benda ini kena diikuti dan jadi pegangan kepada semua pemegang taruh selepas dilancarkan kelak jika mahu ada penyelarasan dalam memajukan bola sepak negara dan liga,” katanya.

Dalam pada itu, Setiausaha Agung Felda United, Afizal Abu Othman turut senada apabila mahu melihat kemajuan bola sepak negara di masa depan bukan sahaja dinikmati pasukan-pasukan utama liga tetapi turut melibatkan pembangunan di peringkat bawahan.

Abu Afizal

Sumber Gambar: MFL

“Saya memang harapkan Blueprint 50 tahun ini akan tujukan kepada pembangunan pasukan di semua peringkat serta menyemai nilai profesionalisme kepada penganjuran liga malaysia.

“Saya tengok pada langkah permulaan sekarang sudah begitu bagus apabila melihat penyertaan pasukan di liga-liga bawahan seperti M3, M4 dan kita kena menggalakkan pasukan banyak bertanding supaya program pembangunan akan lebih banyak berlaku di peringkat bawahan, ” katanya.

Mereka ditemui selepas mesyuarat penyelarasan pasukan yang akan beraksi di peringkat separuh akhir Shopee Piala FA, di ibu pejabat MFL semalam.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Kevin Ramalingam, sebelum ini mengesahkan pelan strategik 50 tahun MFL merupakan perancangan jangka panjang kepada semua rakan kongsi liga walaupun dengan apa jua yang berlaku terhadap kepimpinan MFL di masa depan.

Blueprint 50 tahun ini dijangka akan dilancarkan selepas Hari Raya Aidlifitri berikutan majlis asal yang sepatutnya berlangsung bulan lalu, ditangguhkan.

Dalam pada itu, Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Perak (PAFA), Tajul Hasnan Omar, mengucapkan terima kasih kepada MFL kerana sudi menjemput semua wakil pasukan yang bermain di peringkat separuh akhir Shopee Piala FA dalam membincangkan tarikh perlawanan serta venue pertandingan akhir.

peraksu-min

Sumber Gambar: MFL

“Saya hargai peluang diberi MFL kerana langkah ini cukup penting kerana ada kalanya jika MFL buat keputusan sendiri tanpa memanggil pasukan yang beraksi, ada kalanya masalah pasti akan timbul.

“Apabila kami dipanggil untuk datang seperti hari ini, maka semua pihak boleh duduk semeja dan berpuas hati terhadap apa jua keputusan tarikh perlawanan yang bakal dikeluarkan oleh MFL, saya harap perkara ini akan diteruskan pada masa akan datang, ” katanya.

APA KOMEN ANDA?

Anda Mungkin Suka

© 2020 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group