Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Pegawai polis Manchester telah dituduh dengan sengaja mengabaikan pelanggaran ikat jamin oleh Mason Greenwood semasa dia dalam siasatan jenayah, ia kini boleh didedahkan.

Artikel Berkaitan:

Pemain muda berusia 21 tahun itu ditahan Januari lalu dan menghadapi pertuduhan jenayah cubaan merogol, mengawal dan tingkah laku paksaan serta serangan domestik pada Oktober 2022.

Pada sesi pertamanya di mahkamah, pendakwa raya mendedahkan bahawa Greenwood telah melanggar syarat jaminannya untuk tidak menghubungi mangsa dalam kes tersebut.

Butiran tentang perkara itu didedahkan selepas Crown Prosecution Service mengumumkan bahawa semua pertuduhan terhadap pemain bola sepak Liga Perdana Inggeris itu telah digugurkan.

“Dia telah ditangkap pada pagi Sabtu kerana melanggar jaminan polis bersyaratnya”, tegas pendakwa raya Rebecca Macaulay-Addison kepada majistret pada Oktober.

“Dia ditemui bersama sama dengan pengadu,” sambung beliau lagi.

Peguam Greenwood, David Toal, mengakui pelanggaran itu telah berlaku, dan berkata: “Saya benar-benar mengakui tanggungjawabnya untuk mematuhi semua syarat jaminan yang dikenakan.”

Dia memberitahu mahkamah: “Hubungan [antara Greenwood dan mangsa] telah berlaku selama beberapa bulan.”

Hakim Daerah Mark Hadfield menyatakan bahawa “kebimbangan sebenar” pada berita itu adalah layanan polis Manchester ke atas Greenwood sepanjang tempoh ikat jamin yang dianggap pilih kasih.

“Apa yang saya diberitahu ialah defendan secara terang-terangan melanggar syarat selama beberapa minggu atau bahkan berbulan-bulan dan polis tidak melakukan apa-apa mengenainya.”

Dia menegaskan: “Jika mereka mengesyaki pelanggaran ikat jamin, polis sepatutnya melakukan sesuatu mengenainya tetapi mereka tidak melakukannya – mengapa tidak?”

“Apa gunanya seseorang diikat jamin jika polis tidak menguatkuasakannya?”

Hakim menolak jaminan Greenwood pada perbicaraan pada 17 Oktober 2022, dan menahannya dalam tahanan. Bagaimanapun, keputusan itu telah dibatalkan selepas rayuan yang dibuat dua hari kemudian, pada pendengaran peribadi di mahkamah mahkota Manchester Minshull Street.

Pada hari Khamis, Ketua Penguasa Michaela Kerr, ketua perlindungan awam GMP, telah mengesahkan bahawa kesemua pertuduhan ke atas Greenwood kini digugurkan dan kes ditutup.

Kerr berkata: “Memandangkan liputan media yang dengan ketara melaporkan mengenai kes ini, adalah adil untuk kami berkongsi berita bahawa lelaki berusia 21 tahun itu [Greenwod], yang telah ditangkap dan didakwa berhubung siasatan yang dibuka pada Januari 2022, tidak lagi menghadapi prosiding jenayah berhubung perkara ini.”

“Pasukan penyiasat sentiasa berhubung dengan pasukan undang-undang, memberikan sebarang nota kemas kini, dan memahami rasional untuk pemberhentian prosiding pada peringkat ini, dan keputusan ini tidak dipandang ringan.”

Greenwood memberikan kenyataan ringkas bagi pihaknya pada Khamis, pemain berusia 21 tahun itu berkata: “Saya lega kerana perkara ini sudah selesai dan saya ingin mengucapkan terima kasih kepada keluarga, orang tersayang dan rakan-rakan atas sokongan mereka. Tidak akan ada komen lanjut buat masa ini.”