Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Mauricio Pochettino berkata dia gembira dengan jawatan sebagai pengurus Paris Saint-Germain, tetapi bola sepak itu adalah mengenai “hari ini, bukan esok,” tefas beliau ketika ditanya tentang spekulasi yang mengaitkannya dengan perpindahan ke Manchester United sebagai pengganti Ole Gunnar Solskjaer.

Sumber memberitahu ESPN bahawa bekas pengurus Tottenham itu adalah calon pilihan untuk menggantikan Solskjaer dalam kalangan hierarki United, yang telah dimaklumkan tentang kesediaan pengurus Argentina itu untuk mempertimbangkan tawaran tersebut.

Pochettino adalah calon utama untuk menggantikan Jose Mourinho di Old Trafford pada Disember 2018 sebelum Solskjaer dilantik secara tetap selepas mempamerkan aksi cemerlang semasa tempoh awal sebagai pengurus interim.

Tetapi bercakap dalam sidang media di Manchester menjelang pertembungan Kumpulan A Liga Juara-Juara PSG dengan Manchester City di Etihad, Pochettino berkata ia adalah “ralat untuk bercakap” mengenai tugas United semasa di bawah kontrak di PSG.

“Saya sangat fokus pada bola sepak,” kata Pochettino.

“Saya bukan bayi lagi, saya bukan kanak kanak lagi, saya menghabiskan seluruh hidup saya bermain bola sepak dan kini 12 tahun menjadi jurulatih, kita berada dalam urusan bola sepak dan khabar angin ada sentiasa akan ada.”

“Saya faham sepenuhnya apa yang berlaku — kadangkala ia positif atau kadangkala negatif, tetapi perkara seperti ini tidak boleh mengalih perhatian saya.”

“Apa yang kelab lain lakukan bukan urusan saya dan saya tidak akan membuat kesilapan untuk bercakap yang boleh menimbulkan salah faham dan di luar konteks.

“Khabar angin, kami perlu hidup dengannya. Kami fokus dan cuba memberikan 100% untuk kelab dan pemain untuk membantu persembahan mereka.”

“Saya gembira di PSG dan begitu fokus untuk cuba mendapatkan keputusan terbaik yang kami mampu menentang City.”

“Tetapi bola sepak adalah hari ini. Ia bukan esok. Kelab perlu merancang, kita perlu merancang, memikirkan apa yang akan berlaku esok. Tetapi ini semua tentang keputusan.”

“Apabila kami [Pochettino dan staf kejurulatihannya] meninggalkan Tottenham dua tahun lalu, sebulan sebelumnya kami dikaitkan dengan kelab lain, tetapi keputusan dan apa yang berlaku sekarang ini, itulah yang lebih penting.”

“Keputusan adalah sangat penting dalam bola sepak hari ini dan masa depan. Anda perlu membina cara anda mahu bermain, dengan menghiburkan, tetapi pada akhirnya, ia adalah mengenai kemenangan.”

Hubungan akrab antara Pochettino dengan bekas pengurus United, Sir Alex Ferguson — di mana kedua duanya pernah bertemu untuk makan tengah hari ketika United mencari pengganti Louis van Gaal pada Mei 2016 — dianggap memberi peluang cerah kepada United dalam sebarang percubaan untuk mengupah pemain berusia 49 tahun itu. -tua.

Tetapi Pochettino enggan membincangkan kekagumannya terhadap Ferguson dalam usaha untuk mengelak daripada mencetuskan spekulasi mengenai tugas United.

“Saya fikir kita tidak boleh bercakap tentang itu [Ferguson] kerana menghormati kelab saya dan kelab lain,” tambah Pochettino.

“Apa yang kelab itu lakukan bukan masalah saya, saya mesti fokus dalam PSG.”

“Dulu semasa saya di Espanyol, impian saya adalah untuk bertemu Ferguson. Tetapi perkara yang saya katakan sekarang mungkin disalahertikan dan dibawa keluar dari konteks.”

“Saya adalah pengurus di PSG, saya sayangkan kelab dan peminat PSG. Ia adalah masa yang menarik untuk berada di kelab, berjuang untuk mendapatkan Ligue 1 dan Liga Juara-Juara.

“Kami perlu fokus pada itu dan itu adalah tanggungjawab saya. Kontrak saya sehingga 2023. Saya tidak akan mengatakan apa-apa yang berbeza. Saya sangat gembira di PSG, itu fakta.”

Baca juga artikel

Carrick: “Ini Baru Perwatakan Manchester United Sebenar”

Alex Ferguson Ketuai Pakatan Calonkan Pochettino Jadi Pengurus Baharu Manchester United

Drogba Mahu Menangis Mengenangkan Salah Bakal Pecah Semua Rekodnya