Perjalanan Simon McMenemy sebagai ketua jurulatih skuad kebangsaan Indonesia tidak bermula dengan baik apabila gagal membawa skuad Garuda mengutip 3 mata penuh dalam dua perlawanan awal Kempen Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023.

Tewas 2-3 kepada Malaysia dan 0-3 kepada Thailand disifatkan oleh penyokong Indonesia sebagai memalukan apatah lagi mereka beraksi di halaman sendiri. Malah, tanda pagar #SimonOut turut membanjiri media sosial sejak semalam untuk mendesak jurulatih dari Scotland itu meletak jawatan dengan segera.

“Kekalahan memalukan kepada Malaysia dan Thailand di halaman sendiri, membuatkan kami penyokong Indonesia ingin Simon McMenemy letak jawatan sebagai ketua jurulatih Indonesia,” kata kenyataan daripada petisyen yang dikeluarkan oleh Pasukan Garuda Revolution melalui Change.org.

EEG9JAlVAAALZI7

GRAFIK: LiputanTimnas

Sehingga kini, petisyen pemecatan Simon telah ditandatangani oleh 45, 352  penyokong Indonesia. Jumlah itu dijangka akan bertambah selepas sorakan “Simon Out” bergema di Stadium Gelora Bung Karno selepas tamat perlawanan menentang Thailand.

Mengulas mengenai situasi itu, Simon yang mengambil alih tugas sebagai pengendali Indonesia daripada Luis Milla pada bulan disember tahun lepas mahu penyokong skuad garuda bersabar kerana mereka masih dalam proses untuk membentuk pasukan yang mantap

“Apakah saya masih layak melatih pasukan Indonesia? Sudah tentu. Setiap penyokong ada pendapat peribadi tetapi saya di sini mewakili 250 juta penduduk Indonesia dan tidak semua orang mempunyai pendapat yang sama dengan saya.

“Saya terkejut dengan cemuhan penyokong. Namun, saya masih yakin dan percaya dengan kemampuan pemain yang saya miliki. Yang menjadi masalah ialah kadang-kadang harapan penyokong tidak dapat dicapai dalam masa singkat,” katanya seperti dipetik dalam portal liputan6.com

Simon McMenemy

Simon McMenemy

Dua kekalahan itu telah memperkecilkan peluang Indonesia untuk mara ke peringkat yang seterusnya. Selepas ini, tugas sukar sedang menanti mereka apabila bakal bertandang ke Dubai untuk menentang UAE pada 10 Oktober 2019.

Lagi artikel menarik berkaitan dengan kempen kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023, klik pautan di bawah.

Singapura Terajui Kumpulan D Selepas Mengejutkan Palestine

Thailand ‘Titik’ Indonesia 3 Gol Tanpa Balas Dihadapan 11,619 Penyokong Stadium Utama Gelora Bung Karno

Ali Mabkhout Musnahkan Impian Harimau Malaya Kutip Tiga Mata Penuh Di Halaman Sendiri

APA KOMEN ANDA?

Anda Mungkin Suka

© 2020 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group