Isu pengadil Liga Malaysia kembali menjadi perbincangan setelah pengadil yang diberikan tanggungjawab untuk mengendalikan perlawanan antara Terengganu menentang Johor Darul Ta’zim (JDT) dianggap gagal menjalankan tugas.

Pengadil, Wan Muhammad Tarmizi Wan Ibrahim gagal mengesan beberapa insiden yang melibatkan pemain dari kedua-dua pasukan pada perlawanan semalam.

Wan Tarmizi enggan memberikan sepakan penalti kepada Terengganu setelah dua pemain mereka dikasari oleh pemain lawan. Insiden pertama menyaksikan Rahmat Makasuf ditarik oleh La’Vere Corbing-Ong

Insiden kedua pula melibatkan penyerang import Terengganu, Dominique Da Sylva yang dikasari oleh Natxo Insa dalam kawasan penalti JDT.

Selain itu, Wan Tarmizi juga tidak melayangkan kad merah terhadap Dominique setelah pemain itu mengasari Natxo dengan menendang bahagian dada pemain itu.

Perlawanan yang berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin dimenangi oleh JDT dimana pemain sayap, Safawi Rasid menjaringkan satu-satunya gol seawal minit ke-4 sekaligus memberi kelebihan buat kelab itu di puncak liga.

Namun, kualiti pengadilan nyata menjadi persoalan dimana untuk perlawanan besar seperti semalam,sepatutnya pengadil yang ditugaskan lebih berkualiti.

Baca artikel lain mengenai perkembangan Liga Malaysia di sini:

Nafuzi Zain Jelaskan Punca Ketiadaan Faris Ramli Dalam Senarai Skuad Terengganu Berdepan JDT

Satiananthan Kecewa Selangor Gagal Manfaatkan Peluang Di Halaman Sendiri

‘AFC Champions League’s Best Goal of the Decade’ Menjadi Milik Safawi Rasid, Tumpaskan 10 Calon Ternama Lain

Anda Mungkin Suka

© 2020 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group