Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Ketua jurulatih Kedah Darul Aman (KDA) FC, Aidil Sharin Sahak, gembira dengan kehadiran semula pemain import, Marc Vales yang kembali memperkuatkan benteng pasukan meskipun skuad kendaliannya gagal untuk menewaskan Sabah di laman sendiri, kelmarin.

Pengendali dari Singapura itu juga melihat Vales mampu bertindak selaku ketua di dalam padang serta mampu memperkemaskan corak permainan pasukan di bahagian pertahanan.

Beliau turut memberikan pujian keupayaan Vales yang boleh beraksi baik walaupun sudah tiga bulan tidak beraksi secara kompetitif sejak mendapat kecederaan di bahagian lutut.

“Vales telah pamerkan persembahan baik dengan Akmal Zahir di bahagian pertahanan tengah serta membantu dua lagi pemain muda iaitu Azmeer dan Heshamudin.

“Semua org nampak dia beraksi cemerlang walaupun ada melakukan satu hantaran yang salah tetapi selain itu dari segi aspek permainan, kita harus berikan kredit terhadap prestasinya.”

Kredit Foto: Sabah Football Club

“Ini antara sebab utama Marc Vales perlu kembali di benteng pasukan kerana dia boleh bertindak mengarah serta menyusun corak permainan pasukan serta memberikan keselesaan dan keyakinan kepada pemain muda untuk beraksi lebih baik.”

“Kami tidak ada ketua sebenarnya dalam pasukan sepanjang musim ini yang menjadi masalah kepada pasukan dan ini karakter yang saya mahukan dari pemain.

“Musim lalu saya ada Baddrol Bakhtiar, Rizal Ghazali, Kpah Sherman dan Renan Alves yang sentiasa mengambil tanggungjawab tetapi musim ini saya cuma ada Marc, harap akan lebih ramai pemain yang sedia ke hadapan,” katanya.

Pemain kebangsaan Andorra itu terpaksa berehat panjang sejak aksi terakhir berdepan Negeri Sembilan pada 17 Mei 2022 yang membuatkan dia tidak dapat membantu Kedah di pentas Piala AFC.

Dalam perlawanan yang berlangsung di Stadium Darul Aman, Ronald Ngah meletakkan tuan rumah di hadapan pada minit ke-6 sebelum bekas pemain Kedah, Mohd. Farhan Roslan menyamakan kedudukan pada lewat permainan.