Wigan akhirnya sah diturunkan ke Liga Satu (divisyen ketiga Inggeris) setelah mereka kalah dalam rayuan pemotongan 12 mata kerana kes berkaitan dengan pentadbiran.

Wigan mengemukakan rayuan terhadap hukuman tersebut dengan alasan ‘force majeure’.

Tetapi panel timbang tara bebas memutuskan untuk menolak rayuan mereka, dan ini bermaksud Barnsley akan kekal dalam Kejuaraan.

The Latics memasuki prosedur pentadbiran (administration) pada 1 Julai ketika pemilik baru mereka yang berpangkalan di Hong Kong mengakui bahawa mereka tidak dapat menyokong kelab secara kewangan.

Isu force majeure biasanya didefinisikan sebagai tindakan, peristiwa atau keadaan tertentu di luar kawalan pihak yang terlibat, seperti bencana alam, perang atau wabak. Namun dalam kes Wigan jelas sekali ianya silap daripada mereka sendiri.

Tanpa hukuman, Latics menduduki tempat ke-13 dalam carta liga, tetapi setelah mata dikurangkan sebanyak 12 mata, mereka menduduki tempat kedua dari bawah.

Wigan berkata: “Kelab mengemukakan kes yang kuat dan secara semulajadi kami kecewa dengan keputusan itu. Pengurusan pasukan utama sekarang akan mempersiapkan pasukan untuk kempen Liga Satu musim depan.”

Penolong pengurus Leam Richardson akan mengendalikan pasukan itu ketika mereka kembali menjalani latihan minggu depan selepas peletakan jawatan bos Paul Cook pada Sabtu.

Dalam satu kenyataan, Liga Bola Sepak Inggeris menambah: “Keputusan panel timbang tara adalah muktamad dan mengikat secara sah.”

“EFL akan terus berhubungan dengan pentadbir untuk memberikan sokongan penuh dalam semua perkara yang sedang berlangsung dengan tujuan untuk mencapai masa depan jangka panjang untuk kelab.”

Kronologi ringkas

Kemenangan 8-0 Wigan ke atas Hull City bulan lalu adalah kemenangan terbesar liga mereka.

Penyingkiran Wigan akan terasa sangat kejam kepada peminat mereka kerana pasukan mereka menghasilkan penampilan yang luar biasa dalam usaha untuk mengelakkan penyingkiran.

The Latics menang lapan, seri enam dan tewas hanya satu daripada 15 perlawanan terakhir musim ini, tetapi dengan pemotongan mata mereka yang dikuatkuasakan, mereka menduduki tempat ke-23, dua mata dari zon selamat.

Penyingkiran ini adalah yang ketiga dari Kejuaraan dalam tempoh enam musim.

Dan ini adalah keempat kalinya mereka mengalami penyingkiran dalam lapan kempen terakhir mereka, termasuk penurunan 2013 dari Liga Perdana, yang mengakhiri musim lapan tahun mereka di liga teratas.

Bagaimana Latics boleh disabitkan dengan isu kewangan?

4 Jun: Pengambilalihan Wigan Athletic oleh Next Leader Fund selesai. Perkongsian terhad diketuai oleh ahli perniagaan Hong Kong Au Yeung Wai Kay.

Au Yeung mengatakan bahawa dia “bersemangat untuk bergabung dengan keluarga Wigan Athletic” dan berharap dapat menyokong kelab ” dan mengakui beberapa tahun awal akan menjadi masa yang mencabar.

1 Julai: Orang Latin memasuki prosedur pentadbiran, menjadi kelab profesional Inggeris pertama yang melakukannya sejak wabak coronavirus bermula, dan EFL mengatakan kelab itu akan dikurangkan 12 mata.

Hukuman itu akan ditetapkan untuk kempen musim ini.

7 Julai: Gerald Krasner mengatakan bahawa kelab telah membuat rayuan terhadap pemotongan 12 mata mereka.

14 Julai: Wigan mencatat kemenangan 8-0 ke atas Hull City yang menakjubkan, berada 12 mata dari zon penyingkiran, sebelum pengurangan mata, meningkatkan harapan mereka untuk terus kekal.

18 Julai: Pasukan Paul Cook mencatat keputusan seri 2-2 pada perlawanan dengan Charlton, yang menjadi perlawanan penting dalam menentukan mereka kekal atau tak.

22 Julai: Latics seri 1-1 dengan Fulham pada hari terakhir musim Kejuaraan dan hasilnya tidak cukup untuk menyelamatkan mereka daripada turun ke zon penyingkiran selepas penalti 12 mata.

1 Ogos: Pengurus pasukan, Cook mengundurkan diri dari jawatannya “dengan hati yang berat”.

4 Ogos: Penurunan Wigan disahkan setelah rayuan mereka terhadap pemotongan 12 mata mereka ditolak.

Baca juga perkembangan lain

Adebayor Anggap Peluang Real Madrid Atasi City Adalah Tipis Kerana Tiada Cristiano Ronaldo

Depay: Kami Tak Takut Nak Singkir Juventus

Bartomeu Beritahu Penyokong Barca Bahawa Lautaro Dan Neymar Tak Akan Datang

Anda Mungkin Suka

© 2020 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group