Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) digesa untuk ubah cara pemikiran dan mengambil pendekatan lebih rasional dalam membenarkan penganjuran bola sepak antarabangsa selain sepatutnya membantu sebagai penasihat terbaik aktiviti sukan negara.

Menyokong penuh cadangan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang berhasrat menganjurkan dua siri perlawanan antarabangsa Tier 1 melibatkan skuad Harimau Malaya menerusi kaedah gelembung bioperubatan di negara ini pada September depan, pemerhati sukan tempatan, Dr. Pekan Ramli mempersoalkan sampai bila harus sektor sukan khususnya bola sepak perlu ‘lumpuh’ sebegitu lama.

“Takkan perlu kita tunggu sehingga tahun depan yang mana kes juga tidak semakin reda untuk memulakan sebarang pertandingan.

MKN

Sumber Gambar: FAM

“MKN, Kementerian Belia dan Sukan bersama KKM sebaiknya melakukan kajian terperinci dengan mengambil contoh penganjuran sukan terutama liga bola sepak di Eropah.

“Mereka (MKN, KBS dan KKM) seharusnya menjadi penasihat utama bukan sahaja kepada FAM malah kepada sektor sukan lainnya dalam penyelarasan SOP yang lebih baik untuk membantu aktiviti sukan dari terus tersekat ekoran kesan COVID-19 yang sehingga kini semakin meningkat, kerana sampai bila kita harus menunggu?,” soalnya.

Dr. Pekan yang juga memegang jawatan sebagi Ketua Seksyen Sukan Kementerian Pengajian Tinggi ini turut menyatakan aksi longlai Harimau Malaya yang beraksi di Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Emiriah Arab Bersatu bulan lalu sebagai pengajaran terbaik.

“Kesannya pemain negara bukan sahaja kekurangan minit perlawanan tetapi pemain dilihat bergelut dengan prestasi masing-masing akibat aksi pemanas badan yang terhad dan kem latihan yang singkat.

MKN

Aksi Guilherme De Paula ketika Malaysia menentang Thailand. Sumber Gambar: Chnagsuek

“MKN dan KKM sebaiknya menjadikan rancangan FAM ini sebagai ‘benchmark’ untuk mula mengadakan perlawanan di laman sendiri dan bersama-sama menjadi penasihat serta berbincang untuk bagaimana menjayakannya.

“Kita ada SOP dan gelembung sukan yang boleh dikemas kini dan diperketat dengan nasihat MKN dan KKM demi kebaikan bersama membabitkan sukan terutama bola sepak. MKN bersama KBS boleh rujuk kepada sektor sukan di Eropah, mengambil contoh terdekat EURO baru-baru ini yang tidak punyai masalah untuk diadakan,” tegasnya.

Tambahnya, jika ada sentimen membandingkan Liga M sudah dicemari dengan pemain dijangkiti COVID-19 dan cadangan FAM ini mampu memburukkan lagi keadaan maka itu perlu ditepis.

MKN

Bergson Da Silva

“Dalam hal ini, AFC juga telah bersetuju untuk bekerjasama dan membantu FAM dalam pengendalian operasi dua perlawanan antarabangsa secara gelembung bioperubatan nanti, maka pastinya MKN serta KKM juga seharusnya yakin dengan usaha pelaksanaan ini.

“Jika dibandingkan isu dua ke tiga pemain dijangkiti COVID-19 di Liga M bukanlah sebesar mana jika dibandingkan dengan sektor lain yang lebih banyak menyumbang kepada peningkatan kes negara ini.

“Ia ibarat dua kes ‘versus’ 2000 kes dari sektor lain. Maka bagi saya ini bukan masalah besar kerana apapun kita bukan sahaja mempunyai SOP dan gelembung sukan yang ketat bagi membendung penularan malah pengurusan krisis yang baik sekiranya terdapat jangkitan,” katanya.

Baca artikel lain mengenai perkembangan bola sepak Asia di sini:

Nafuzi Berpuas Hati Dengan Prestasi Habib Haroon

Disahkan Menghidap Kanser Testis, Brendan Gan Selamat Jalani Pembedahan

Perak FC Iklan Jawatan ‘Pemain Piala Presiden’ Melalui Portal Kerja Kosong, Gaji Sehingga RM1,999 Sebulan

Anda Mungkin Suka

© 2022 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group