Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Malaysian Football League (MFL) mengingatkan pasukan-pasukan Liga Malaysia agar tidak mengambil mudah isu tunggakan gaji pemain mereka dengan cuba bersandarkan pada geran tahunan pasukan masing-masing.

Lebih tepat, MFL tidak menolak kemungkinan menyekat geran tahunan mana-mana pasukan jika mereka masih gagal menyelesaikan masalah tunggakan gaji pada musim lalu.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Kevin Ramalingam, beliau mengakui tindakan itu terpaksa dilakukan bagi menghentikan ‘budaya’ pasukan-pasukan Liga Malaysia yang mahu menggunakan kesempatan dengan geran tahunan bagi menyelesaikan masalah tunggakan gaji pemain.

Jelas Kevin, krisis kewangan pasukan itu tidak akan selesai jika mereka hanya bergantung kepada geran tahunan yang mana mereka sepatutnya mencari jalan penyelesaian menerusi kewangan pasukan itu sendiri.

“Kepada mereka yang menunggu geran tahunan daripada MFL untuk menyelesaikan hutang pemain boleh tunggu sampai bila-bila. Untuk pengetahuan, geran tahunan ini adalah bagi musim 2019.

“Jika kami memberikan geran tahunan ini kepada pasukan terlibat (dengan masalah tunggakan gaji) kemudian mereka menggunakan geran tahunan ini untuk menyelesaikan masalah tunggakan gaji mereka pada tahun lalu, apa yang akan berlaku pula untuk musim 2019?

“Jadi masalah tidak akan selesai. Malah, kita hanya mengalami kitaran sama sahaja. Perkara ini harus dihentikan. Mereka wajib menyelesaikan dahulu tunggakan gaji sebelum MFL memberikan geran tahunan bagi musim 2019 kepada mereka,” katanya.

Dalam perkembangan sama, Kevin memberitahu antara tindakan susulan yang akan diambil kepada pasukan-pasukan gagal menyelesaikan isu tunggakan gaji adalah pemotongan mata liga atau penyingkiran divisyen liga lebih bawah namun ia perlu dibawa ke mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah MFL sebelum sebarang keputusan muktamad.

“Harus diingat, apa saja keputusan yang diambil nanti adalah keputusan semua pasukan, Ahli Lembaga Pengarah MFL mewakili semua pasukan yang bertanding dalam Liga Malaysia. Ia bukan keputusan saya atau pihak sekretariat MFL,” katanya.

Anda Mungkin Suka

© 2021 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group