Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Pemain bintang Perancis, Kylian Mbappe telah menuduh presiden Persekutuan Bola Sepak Perancis (FFF) mengabaikan serangan perkauman yang diterimanya selepas dia gagal menyempurnakan penalti pada Euro 2020.

Sepakan penalti bintang Paris Saint-Germain ketika menentang Switzerland telah diselamatkan dalam penentuan 16 terakhir, menyebabkan juara dunia itu terkeluar daripada kejohanan itu.

Pemain berusia 23 tahun itu telah dikecam dengan teruk di media sosial oleh peminat yang berang sehingga ada yang menyerangnya secara perkauman.

Dalam kenyataannya kepada media, presiden FFF Noel Le Graet bercakap tentang kekurangan sokongan yang dirasakan oleh Mbappe selepas penyingkiran Euro.

Le Graet berkata: “Dia (Mbappe) menganggap bahawa persekutuan tidak mempertahankannya selepas gagal dalam sepakan penalti dan kritikan diterimanya di rangkaian media sosial”.

“Kami bertemu antara satu sama lain selama lima minit di pejabat saya,” sambung Le Graet, sambil menambah: “Mbappe tidak mahu lagi bermain dalam pasukan Perancis – yang jelas tidak dalam fikirannya [pada masa itu]”.

Pada hari Ahad, Mbappe membalas di Twitter, kesal kerana Le Graet tidak mengambil kira dia merupakan mangsa “serangan perkauman” sebagai alasan Mbappe mempertimbangkan untuk tidak bermain untuk Perancis lagi pada ketika itu.

“Ya akhirnya saya menjelaskan kepadanya (Le Graet) di atas semua alasan tersebut bahawa ia berkaitan dengan perkauman, dan BUKAN mengenai penalti,” kata Mbappe.

“Tetapi dia menganggap bahawa tidak ada sebarang unsur perkauman…”

Le Graet telah diserang September lalu selepas mengisytiharkan bahawa perkauman dalam bola sepak “tidak wujud atau hampir tidak wujud”.

Beberapa bulan sebelum itu, pejabat pendakwa raya Paris mengumumkan ia sedang menyiasat mesej perkauman terhadap pemain antarabangsa Perancis tertentu selepas Euro.

Pada hari Sabtu, FIFA menyiarkan laporan menunjukkan peningkatan jumlah penghinaan terhadap pemain bola sepak di media sosial.

Menurut kajian ini, 38% daripada cercaan tersebut adalah bersifat perkauman.

© 2022 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group