Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Pearly Tan dan M. Thinaah terus mempamerkan kecemerlangan dalam Kejohanan Malaysia Masters 2023 apabila dengan bergaya melangkah ke final pada aksi yang berlangsung di Axiata Arena, Bukit Jalil.

Satu lagi perlawanan penuh ranjau berduri terpaksa dilalui oleh pasangan nombor satu negara ini dimana mereka mengharungi aksi yang memakan masa satu jam 33 minit itu ketika bertemu gandingan Korea Selatan, Jeong Na Eun-Kim Hye Jeong.

Kejayaan manis yang dibantu sorakan padu penyokong Malaysia itu turut menebus kehampaan Pearly-Thinaah yang tewas bertemu lawan sama ketika suku akhir All England 2022.

Semangat juang tinggi serta ketahanan mental dipamerkan Pearly dan Thinaah jelas berada di kelas tersendiri apabila mereka menyerap tekanan dengan cukup baik untuk bangkit mengejar mata walaupun sudah tertinggal jauh.

Apatah lagi mereka terpaksa dua perlawanan sebelum ini yang turut diheret ke set penentuan yang mana cukup memenatkan.

Ketinggalan 6-11 pada rehat ‘interval’ set pertama, Pearly-Thinaah berjaya menyamakan kedudukan 16-16 dan kemudiannya memenangi set pertama dengan keputusan 21-19.

Skrip sama berulang pada set kedua dimana anak buah Rexy Mainaky dan Hoon Thien How itu pada satu ketika ketinggalan 2-11 dan dilihat seringkali melakukan kesilapan.

Namun, semua itu tidak dihiraukan oleh Pearly dan Thinaah untuk membalas sokongan padu penyokong untuk mengesahkan kemenangan 23-21 sekali gus menempah tempat ke final.

Menanti mereka esok ialah satu lagi pasangan dari Korea Selatan, Baek Ha Na-Lee So Hee yang menewaskan Mayu Matsumoto-Wakana Nagahara dalam satu lagi aksi separuh akhir.