Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Liverpool tiba tiba memasuki persaingan untuk mendapatkan Darwin Nunez dari Benfica. Ianya lebih kepada kerana Liverpool sudah sedia melepaskan Sadio Mane yang sudah menyatakan bahawa dia mahu mencari cabaran baharu.

Sebelum ini, Manchester United menjadi pasukan pilihan utama untuk mendaratkan pemain itu di Old Trafford.

Erik Ten Hag dilaporkan menjadikan Darwin Nunez sebagai salah seorang pemain dalam senarai keutamaan yang dia mahukan.

Atletico dianggap satu satunya pesaing kuat Man United sebelum ini untuk mendapatkan Nunez.

Namun dari segi kewangan, Atletico sendiri tidak yakin akan dapat memenangi persaingan mendapatkan Nunez daripada Manchester United.

Liverpool kemudian mengambil langkah lebih aktif. Di mana mereka sudah menghubungi kelab dan ejen pemain tersebut sedia sudah sedia membuat bidaan rasmi untuk pemain tersebut.

Berita itu dikatakan telah membuatkan Man United turut bercakap dengan ejen Nunez tentang perkara tersebut.

Benfica masih terbuka untuk mempertimbangkan mana mana tawaran daripada mana mana kelab yang menepati tanda harga diminta.

Liverpool sedia mengemukakan tawaran sekitar €80 juta untuk pemain berusia 22 tahun itu dengan tambahan bonus mencecah €20 juta lagi.

Seterusnya Liverpool sudah memberitahu bahawa mereka tidak akan terlibat dalam perang bidaan harga pemain sekiranya ada tawaran dari kelab lain yang lebih besar.

Liverpool sudah memulakan rundingan secara verbal namun tiada bidaan rasmi lagi dibuat oleh The Reds.

Fabrizio Romano juga mengesahkan bahawa Man United masih berhubung dengan pihak Darwin Nunez.

Nunez sebelum ini pernah memberitahu bahawa dia gembira dikaitkan dengan pengurus seperti Jurgen Klopp.

Klopp pernah memuji Nunez ketika pemain itu menjaringkan 2 gol ke atas pasukannya di Anfield sebelum ini.

Menurut Klopp, Nunez pemain yang berbakat dan banyak sekali menunjukkan aksinya yang bahaya di hadapan Klopp sendiri pada masa itu.

Liverpool sedia menawarkan kontrak selama 5 musim dan peluang beraksi di UCL sekali lagi kepada Nunez.

Penngara Suka Liverpool yang baru, Julian Ward, telah berbincang dengan Benfica dan difahamkan Nunez berminat untuk berpindah ke Merseyside.

Jika Liverpool boleh melengkapkan perpindahan itu, ia akan menjadi kenyataan yang kuat tentang keinginan Liverpool untuk terus bersaing dalam kejuaraan Liga Perdana Inggeris dengan Manchester City musim hadapan. Begitu juga dalam kempen Liga Juara Juara Eropah.

Ramai yang tertanya-tanya apakah masa depan Liverpool dari segi serangan mereka, memandangkan Sadio Mane kini pasti akan meninggalkan musim panas ini dengan Bayern Munich bersedia untuk menggantikan Robert Lewandowski dengan penyerang Senegal itu.

Nunez, yang boleh bermain di sebelah kiri dan juga di bahagian serangan tengah, menjaringkan enam gol dalam Liga Juara-Juara musim lalu, dua daripadanya hadir daripada aksi suku akhir menentang Liverpool dan dia memberi kesan yang ketara kepada Jurgen Klopp.

Ianya menepati kehendak Nunez yang baru baru ini menyatakan bahawa dia mahu beraksi di pentas UCL.

 

Nunez, yang ejennya juga mewakili pemain Liverpool Fabinho, Diogo Jota dan Fabio Carvalho, berpindah ke Eropah pada 2019 apabila dia menyertai Almeria, menamatkan musim lalu dengan 34 gol dalam 41 penampilan untuk Benfica.

Almeria akan menerima 20 peratus daripada sebarang jualan Nunez. Itu yang membuatkan Benfica meletakkan harga yang tinggi.