Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Malaysian Football League (MFL) mengesahkan bahawa kelab Liga Super, Petaling Jaya City dan Selangor dibenarkan untuk kembali beraksi di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya manakala UiTM FC di Stadium UiTM, Shah Alam.

Keputusan pindaan ini dibuat setelah Kerajaan menamatkan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di negeri Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Dato’ Ab Ghani Hassan, dua pasukan Liga Premier iaitu Negeri Sembilan dan Skuad Projek FAM-MSN juga dibenarkan kembali beraksi di venue asal masing-masing iaitu Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi dan Stadium UiTM, Shah Alam.

“Berdasarkan perkembangan terkini yang diumumkan oleh pihak kerajaan, pasukan-pasukan yang sebelum ini berada di kawasan PKPD kini dibenarkan untuk menggunakan venue masing-masing selepas PKPD ditamatkan.

“Ini sudah pasti berita yang menggembirakan buat pasukan terbabit memandangkan sebelum ini mereka tidak dibenarkan beraksi di venue dalam kawasan PKPD dan diminta mencari venue lain.

“Dengan keputusan terbaharu ini, saya percaya ia akan memudahkan pasukan-pasukan dalam membuat persediaan menjelang Liga Malaysia yang bakal bersambung pada 24 Julai ini,” katanya.

Dalam pada itu, berkenaan dengan SOP Fasa 2 Bagi Seluruh Negeri Sabah yang berkuatkuasa 10 Julai lalu di mana kuarantin selama 14 hari dikenakan kepada individu yang ingin memasuki negeri itu, Dato’ Ab Ghani menjelaskan, pihaknya sudah mengemukakan permohonan bagi mendapatkan kebenaran khas kepada pasukan-pasukan Liga Malaysia.

Pasukan
Sumber Gambar: MFL

“Kami berharap, permohonan bagi mendapatkan kebenaran khas daripada Jawatankuasa Pengurusan Bencana COVID-19 Negeri Sabah akan diluluskan. Ini bagi memudahkan kemasukan pasukan-pasukan Liga Malaysia yang berada dalam Gelembung Sukan ini memasuki Sabah tanpa menjalani kuarantin dalam tempoh lama.

“Diharap Liga Malaysia yang akan bersambung semula 24 Julai ini akan berjalan lancar dengan semua pemain dan pegawai yang terlibat mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang dikhaskan bagi melindungi Gelembung Sukan Liga Malaysia daripada berlakunya penularan wabak COVID-19,” tambahnya.

Baca artikel lain mengenai perkembangan bola sepak Asia di sini:

Saingan Thai League 2021/2022 Ditangguhkan Sehingga Tarikh Yang Diberitahu Kelak

Format Baharu Akan Digunakan Dalam Saingan Piala Suzuki AFF 2020

Pulih Daripada Kecederaan, Nik Sharif Harap Dapat Peluang Beraksi