Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Ketua pasukan Melaka United FC, Khairul Fahmi Che Mat menganggap pertemuan dengan Perak di Stadium Hang Jebat pada Jumaat sebagai aksi terpenting buat pasukan itu dalam memastikan status mereka di Liga Super pada musim depan.

Biarpun satu mata mungkin sudah mencukupi buat Melaka untuk bagi memastikan mereka kekal di zon selamat namun Khairul Fahmi mengharapkan mereka mampu meraih kemenangan.

Jika berjaya meraih tiga mata di Hang Jebat, Melaka akan menamatkan kemarau kemenangan selepas lima perlawanan dengan kali terakhir mereka meraih kejayaan semasa menumpaskan Terengganu FC pada aksi Liga Super ke-15.

Khairul Fahmi

Sumber Gambar: Melaka United

“Perlawanan yang sangat mustahak kepada kami kerana banyak kehilangan mata-mata penting pada perlawanan sebelum ini maka diharapkan dengan Perak, kami tidak akan lagi keciciran sebarang mata.

“Satu mata mungkin sudah mencukupi buat Melaka untuk kekal di Liga Super tetapi kami pergi dengan mahu mendapatkan kemenangan kerana kali terakhir kami menang semasa dengan Terengganu, sudah begitu lama.

“Semangat tidak cepat berputus asa dalam kalangan pemain begitu tinggi kebelakangan ini kerana mungkin mereka menyedari kedudukan kita di liga tidak begitu baik.

“Masing-masing tahu tanggungjawab mereka dengan pasukan, harap semangat yang sama dapat diteruskan pada perlawanan dengan Perak dengan kita akan cuba berjuang sehingga minit terakhir permainan, ” katanya.

Melaka kini menduduki tangga kelapan dengan 18 mata, terikat bersama Sri Pahang FC dan PJ City dan berada dengan kelebihan lima mata dari zon penyingkiran yang kini sedang dihuni Perak FC menerusi pungutan 13 mata manakala UiTM FC, 9 mata.

Berdepan Perak, skuad kendalian Zainal Abidin Hassan itu akan kehilangan khidmat Mohd Akmal Md Zahir yang digantung perlawanan ekoran kutipan tiga kad kuning sementara Gary Steven Robbat dan Ahmad Syamim Yahya belum pulih daripada kecederaan.

Mengenai kehadiran dua penyerang import terbaharu dari Brazil, Giovane Gomes dan Adriano, Khairul Fahmi berasakan mereka berdua banyak membantu pada aspek jentera serangan yang turut ditunjangi S. Kumaahran dan Sony Norde.

Khairul Fahmi

Sumber Gambar: Melaka United

“Mereka berdua tampak semakin selesa dengan pasukan dan ditambah kami semua tinggal secara camp based, keserasian itu semakin dirasai dalam tiap perlawanan.

“Setakat ini, mereka beri banyak perubahan kepada gaya permainan kami dan harap faktor positif ini dapat diteruskan untuk kami hadapi Piala Malaysia selepas saingan Liga Super berakhir, ” katanya.

Baca artikel lain mengenai perkembangan saingan Liga Malaysia di sini:

Demi Keselamatan, Pasukan Akur Aksi Piala Presiden & Piala Belia Dibatalkan

Pembatalan Piala Belia Dan Piala Presiden: Masa Depan Bola Sepak Malaysia Di Tahap Membimbangkan

Keyakinan Sean Giannelli Meningkat Selepas Ledak Tiga Gol Bersama UiTM FC

Anda Mungkin Suka

© 2022 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group