Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Setiap kali bermula musim baru kita dapat saksikan bahawa banyak pasukan dalam saingan liga Malaysia begitu ‘struggle’ mencari rakan penaja bagi meneruskan kelangsungan pasukan.

Jika tidak kerana peruntukan yang disediakan oleh kerajaan negeri dan sebagainya, boleh dikatakan pasukan bola sepak Malaysia ini mati kerana tidak mampu meneruskan operasi.

Berbalik kepada tajuk asal berkaitan bagaimana kelab Jepun meletakkan rakan penaja dalam beberapa kategori mengikut tempat dan peruntukan yang mampu milik oleh rakan penaja supaya semua pihak gembira dan tidak timbul masalah dikemudian hari.

81955206_2770098413046619_62017352069283840_o

Sekiranya ada yang pernah melihat laman web rasmi kelab Jepun, anda boleh nampak mereka ini kebiasaannya mempunyai berpuluh-puluh rakan penaja malahan ada yang mempunyai sehingga seratus rakan penaja. Namun, bagi memastikan semua rakan penaja jelas dengan slot yang diambil, pihak pengurusan telah menyenaraikan beberapa kategori pilihan.

Cuba kita lihat contoh pasukan Tokyo Verdy dibawah ini untuk memahami lebih lanjut tentang perkara ini.

Screenshot 2020-01-13 at 12.00.08 PM

Tokyo Verdy FC mempunyai 4 kategori utama rakan penaja seperti dalam gambar, tetapi hari ini kita hanya akan menyentuh 1 kategori sahaja iaitu Corporate Partner.

Corporate Partner adalah rakan penaja yang bekerjasama dengan pasukan, namun terbahagi kepada beberapa kategori seperti dibawah;

 • Rakan Penaja Jersi
 • Pembekal Jersi
 • Rakan Penaja Jersi Latihan
 • Official Suits Partner
 • Total Car Partner
 • Club Partner
 • Suppliers
 • Education Partner
 • Translation Partner
 • Digital Partner
 • PR Partner
 • CSR Partner

Secara keseluruhannya, corporate partner untuk kelab Tokyo Verdy ini adalah sebanyak 68 syarikat.

Ada rakan penaja yang menyumbangkan wang tunai dan ada juga yang menyumbang khidmat untuk aktiviti pasukan bersama komuniti – menjimatkan kos pasukan untuk bertemu masyarakat setempat disamping membolehkan rakan penaja mendekati komuniti.

80855384_2738667392856388_8443083114619600896_o

Sebagai contoh, jika kelab mahu melakukan aktiviti PR, mereka akan menggunakan khidmat syarikat PR Times, untuk aktiviti CSR pula mereka akan menggunakan khidmat syarikat Ready For, bagi aktiviti berkaitan pendidikan mereka akan menggunakan syarikat Freecom dan sebagainya.

Syarikat-syarikat seperti ini memerlukan pengaruh yang ada pada Tokyo Verdy untuk meningkatkan kredibiliti selain untuk capaian kepada sasaran mereka, dan di pihak kelab pula mereka tidak perlu menjadi ‘bidang terjun’ dalam sesuatu aktiviti yang bukan kepakaran mereka.

Screenshot 2020-01-13 at 12.37.16 PM

Contoh syarikat yang menjadi ‘Club Partner’ kepada kelab Tokyo Verdy

Pastinya setiap rakan penaja mempunyai sasaran dan apa yang mereka perlukan untuk perniagaan, dan hubungan yang baik dengan kelab setempat akan memudahkan mereka mencapai sasaran itu.

Ini sebenarnya contoh bagi kelab yang tidak berapa besar seperti Tokyo Verdy, bayangkan apa yang mampu dilakukan oleh gergasi J.League seperti Kashima Antlers, Yokohama F Marinos, Kawasaki Frontale, Urawa Reds dan sebagainya.

Baca juga artikel lain berkaitan bola sepak Asia yang telah kami sediakan untuk anda sebagai rujukan.

Lihat 2 Slot Pengiklanan Di Stadium Kelab Divisyen 4 Jepun Yang Mungkin Kita Terlepas Pandang.

Kelab Divisyen 4 Jepun Didenda RM37,000 Kerana Menipu Data Kehadiran Penonton Ke Stadium

Penyokong Kelab Divisyen 2 Jepun Ini Menangis Kecewa Nama Kelab Ditukar Oleh Pemilik Tanpa Peduli Suara Mereka

Anda Mungkin Suka

© 2021 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group