Bekas penyerang Sepanyol dan Barcelona, ​​David Villa dengan tegas menafikan tuduhan di media sosial bahawa dia menganiaya seorang jurulatih di New York City FC secara seksual semasa dia berada di kelab MLS tersebut.

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Tuduhan tersebut muncul ketika wanita itu, yang tidak lagi bersama NYCFC, menulis tweet bahawa dia “jarang melalui sehari” tanpa Villa “meraba” atau “mengganggu secara lisan” semasa dia bersama kelab.

Dia juga mendakwa bahawa mereka yang bertugas di NYCFC tidak memberikannya sokongan ketika dia dicabul.

Malah mereka menganggap ia adalah gurauan mesra yang kelakar ketika Villa merabanya.

Oleh itu,wanita tersebut mendedahkan dia telah menukar kerjaya kerana apa yang berlaku.

Kelab telah mengumumkan bahawa mereka sedang melancarkan siasatan dalaman terhadap tuduhan tersebut.

villa

Bagaimanapun, Villa berusia 38 tahun – yang bermain di New York antara 2014 dan 2018 – telah bertindak balas dengan menyebut tuduhan tersebut “benar-benar tidak berasas”.

Satu kenyataan, yang dikeluarkan oleh agensi bekas penyerang itu, berkata: “Saya ingin secara terang-terangan menafikan tuduhan yang dibuat terhadap saya melalui Twitter. Tuduhan ini sama sekali tidak benar.”

“Saya belum menerima komunikasi mengenai perkara ini sebelum penerbitan tuduhan ini di rangkaian sosial, baik oleh orang ini mahupun oleh New York City FC … Sudah tentu, saya akan bekerjasama sepenuhnya dengan NYCFC kerana tuduhan ini juga ditujukan kepada kelab.”

Villa, penjaring terbanyak Sepanyol sepanjang masa, memenangi setiap kejohanan utama sepanjang kariernya yang panjang, termasuk Piala Dunia pada tahun 2010 dan Liga Juara-Juara pada tahun 2011.

Beliau bersara pada tahun 2019. Beliau kemudian beraksi untuk Vissel Kobe di Liga Jepun.

“Saya bermain empat musim di New York City dan saya selalu disayangi dan dihormati oleh semua orang di dalam dan di luar kelab.”

“Oleh itu, sukar untuk memahami mengapa tuduhan palsu ini timbul ketika saya meninggalkan New York City pada bulan Disember 2018, lebih dari setahun setengah yang lalu.”

“Saya mengulangi bahawa tuduhan ini sama sekali tidak benar.”

“Buli adalah masalah besar bagi masyarakat. Sangat kasihan bagi mereka yang pernah mengalami gangguan sehingga orang lain menggunakannya sebagai alasan untuk membuat tuduhan palsu.”

“Ketika pasukan undang-undang kami berusaha untuk membersihkan tuduhan palsu ini, saya mohon kepada mana-mana orang atau media untuk menghormati hak saya atas anggapan tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah.”

Jurucakap dari New York City FC mengatakan dalam satu kenyataan kepada Goal: “Kelab Bola Sepak New York City telah mengetahui tuduhan yang dibuat oleh bekas jurulatih dengan melihatnya di media sosial.”

“Kami memandang serius perkara ini dan tidak bertolak ansur dengan sebarang jenis gangguan sekalipun di mana-mana bidang organisasi kami. Kami segera melancarkan siasatan mengenai masalah tersebut.”

Baca juga perkembangan lain

Liga Kejuaraan England Bincang Gaji Siling £18 Juta, Norwich Pula Ada Bil £28 Juta Musim Depan

Liverpool Menang 5-3 Ke Atas Chelsea Pada Hari The Reds Menjulang Trofi EPL 2019/20

Penyokong Kehairanan Birmingham ‘Retired’ Jersi 22 Hanya Kerana Jude Bellingham Pindah Ke Borussia Dortmund