Penerbit permainan video dari Jepun, Konami mengesahkan juara Liga Super 6 kali, Johor Darul Ta’zim (JDT) telah dimasukkan ke dalam Pro Evolution Soccer 2020 (eFootball PES 2020) melalui slot AFC Champions League.

Menerusi laman web rasmi Konami, mereka telah mengumumkan senarai pasukan berlesen dan tidak berlesen yang dimasukkan dalam eFootball PES 2020 termasuk nama JDT dalam senarai kelab-kelab yang terlibat dalam AFC Champions League.

pes j

Seperti yang kita tahu, JDT merupakan satu-satunya kelab dari Liga Malaysia yang bertanding dalam saingan AFC Champions League musim ini. Sejak tahun 2014, Konami sentiasa menampilkan 32 pasukan terbaik dari seluruh Asia yang berjaya layak ke peringkat kumpulan secara merit di kejohanan tersebut pada musim sebelumnya.

Untuk edisi PES 2020, JDT menggantikan tempat kelab dari Hong Kong, Kitchee FC yang membuat penampilan sulung pada musim 2018 sekaligus mencipta satu lagi sejarah sebagai kelab pertama dari Malaysia yang dimasukkan secara rasmi dalam permainan video dari Jepun itu sejak kali terakhir Liga Malaysia tampil dalam FIFA 98 keluaran EA Sports.

FOTO: Duniaku.nt

Pro Evolution Soccer (PES) sentiasa menjadi pencabar terkuat FIFA sejak tahun 1996 dengan menggunakan nama Winning Eleven untuk pasaran Asia. Sejak itu, PES dan FIFA sentiasa bersaing hebat mempromosi gaya permainan mereka namun PES tewas dari segi perlesenan pasukan dimana EA Sports telah monopoli hak perlesenan semua liga utama di dunia.

Namun, pada edisi 2020, PES bakal tampil dengan corak permainan yang lebih realistik setelah mendapat pandangan daripada pakar bola sepak seperti Andres Iniesta.

Antara pembaharuan yang terdapat dalam permainan video itu ialah:

  • Pihak Konami telah melantik bekas bintang Barcelona, Andres Iniesta sebagai penasihat teknik menggelecek yang bakal memberi keseronokan tambahan kepada pemain dan seterusnya menguji kreativi mereka dalam corak permainan. Teknik tersebut digelar sebagai ‘Finesse Dribbling’.
  • Cara bertahan yang lebih realistik dan penambahbaikan animasi ‘sliding tackle’.
  • Postur badan dan posisi di atas padang akan mempengaruhi setiap sepakan yang dilakukan oleh pemain.
  • Penambahbaikan daripada segi fizikal bola sepak dimana pemain boleh melakukan ‘first touch’ yang lebih tepat dan diberi kebebasan untuk mengawal bola.
  • Pelbagai skill baharu diperkenalkan untuk memberi kepuasan kepada pemain memperdayakan lawan dengan mudah.

Untuk pengetahuan anda, pada tahun ini, Konami telah memperkenalkan judul baharu yang dikenali sebagai “eFootball PES 2020”. Difahamkan mereka mahu meletakkan fokus lebih besar kepada e-sports untuk terus maju ke hadapan. Mereka juga dalam perancangan untuk mengadakan lebih banyak pertandingan seperti PES League dan eFootball Pro iaitu pertandingan antara kelab profesional.

eFootball PES 2020 akan dilancarkan secara rasmi pada 10 September 2019 untuk platform PC, PS4 dan Xbox One. Buat masa ini, anda boleh melakukan ‘pre order’ menerusi laman facebook, PES Malaysia  sebelum tarikh pelancaran sebenar.

Apapun, kami ingin mengucapkan tahniah kepada JDT di atas sejarah baharu ini.

APA KOMEN ANDA?

Anda Mungkin Suka

© 2020 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group