Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Dua pasukan yang mengisi balang 2 menjelang undian TM Piala Malaysia 2021, Selangor FC dan Kuala Lumpur City FC dijangka menjadi pasukan yang mahu dielakkan oleh kebanyakan pasukan terutama empat pasukan pilihan, Johor Darul Ta’zim (JDT), Kedah Darul Aman (KDA) FC, Penang FC dan Terengganu FC dari balang 1 menjelang undian 100 tahun Piala Malaysia yang akan berlangsung esok.

Faktor itu terjadi kerana kedua-dua pasukan sedang berada di prestasi terbaik pada penghujung saingan Liga Super yang menyaksikan mereka boleh menewaskan sesiapa sahaja lawan yang akan ditemui di TM Piala Malaysia.

Menurut penganalisis Liga Malaysia yang juga merupakan bekas penyerang kebangsaan, Rudie Ramli, beliau menjangkakan mana-mana pasukan yang akan diundi bersama dua pasukan ini bakal memperlihatkan saingan sengit di peringkat kumpulan.

“Kalau kita tengok persembahan Selangor dan KL City kebelakangan ini, sememangnya mereka akan menjdi cabaran besar kepada pasukan-pasukan di balang satu.

“Biarpun Selangor tewas kepada PJ City pada aksi terakhir namun dalam beberapa perlawanan sebelum itu, mereka saya dapati ada adunan pemain senior dan junior yang begitu baik.

“Mereka tampil cemerlang dalam kebanyakan perlawanan yang dilangsungkan di tempat lawan dan secara keseluruhan, kualiti mereka tidak jauh dengan empat pasukan di tangga teratas.

“KL City pula mempunyai rekod begitu menakjubkan apabila tidak tewas dalam 11 perlawanan di tempat sendiri walaupun mereka ada masalah ketiadaan penyerang import.

“Bagaimanapun, Bojan Hodak (ketua jurulatih KL City) begitu ‘masak’ dengan Liga Malaysia apabila bijak menggunakan Paulo Josue dan Romel Morales beraksi di posisi penyerang selain sudah mula menggunakan Safee Sali.

“Namun, jangan juga memandang rendah satu lagi pasukan di balang kedua iaitu PJ City, mereka sudah mula menemui rentak kemenangan pada dua aksi terakhir selain Melaka United,” katanya kepada MFL.

11 pasukan Liga Super telah mengesahkan tempat selain 2 pasukan Liga Premier, Negeri Sembilan FC dan Sarawak United FC sementara baki tiga lagi slot ke TM Piala Malaysia akan ditentukan antara empat lagi pasukan Liga Premier iaitu membabitkan PDRM FC, Kuching City FC, Kelantan FC dan Kelantan United FC.

Selain balang satu dan dua, balang tiga akan menyaksikan empat pasukan dari tangga kesembilan hingga sebelas Liga Super iaitu Sabah FC, Sri Pahang FC dan Perak FC manakala satu lagi akan diisi juara Liga Premier manakala balang empat antara pasukan di tangga kedua hingga kelima Liga Premier, tanpa mengambil kira kedudukan pasukan Reserve Team.

Undian akan dijalankan dengan cabutan pemilihan pasukan daripada balang pasukan dan komposisi kumpulan akan terbentuk selepas cabutan balang komposisi.

Sementara itu, seorang lagi penganalisis, Syed Adney Syed Hussein, mengakui juara Liga Super, Johor Darul Ta’zim (JDT) masih menjadi pilihan utama di atas kertas bagi mempertahankan kejuaraan Piala Malaysia yang dimenangi dua tahun lalu namun terdapat beberapa pasukan dijangka mampu memberikan cabaran.

Beliau juga merupakan bekas penjaga gol kebangsaan serta menyarung jersi Selangor, Kelantan dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), berkata Terengganu FC di bawah kendalian Nafuzi Zain, dijangka akan membuat kebangkitan selepas melalui kekecewaan di penghujung saingan Liga Super.

“Penang, Kedah, Terengganu FC, dan Selangor saya rasa akan beraksi lebih baik di Piala Malaysia dengan mereka mempunyai dua minggu untuk melakukan persiapan.

“Namun saya rasa Terengganu yang menjadi pasukan paling kecewa kerana selepas sekian lama berada di tempat kedua tetapi akibat gagal peraga prestasi terbaik dalam beberapa perlawanan terakhir, mereka terus jatuh ke tangga keempat.

“Saya rasa Nafuzi pasti membangkitkan semula semangat pemain-pemainnya di TM Piala Malaysia yang hanya punyai enam perlawanan sahaja untuk diharungi di peringkat kumpulan.

“Begitu juga dengan Kedah, mereka akan bertambah garang dengan kehadiran semula Kpah Sherman untuk kembali bergandingan semula bersama Tchetche Kipre.

“Namun, saya masih meletakkan JDT sebagai pasukan pilihan kerana ada kekuatan yang baik dari segi barisan pemain utama dan simpanan malah mereka boleh melakukan penggiliran pemain jika diperlukan ekoran kecederaan atau penggantungan mana-mana tonggak utama,” katanya.

Baca artikel lain mengenai perkembangan bola sepak tempatan melalui pautan dibawah.

Baddrol Bakhtiar Muncul Sebagai Penjaring Terbanyak Pemain Tempatan Liga Super 2021

Isu Pertukaran Pemain: Empat Pegawai Perlawanan Digantung Tugas Selama Tiga Bulan

Liga Super: Ifedayo Olesegun Pecahkan Rekod Mohamad Ghaddar

Anda Mungkin Suka

© 2021 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group