Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Ramai peminat bola sepak yang kenal dengan jenama Rakuten terutamanya selepas syarikat itu mula menjadi penaja kelab tersohor seperti Barcelona serta beberapa lagi kelab sukan profesional lain.

Namun mereka tidak sesekali lupa untuk menyumbangkan kepakaran yang ada kepada perkembangan bola sepak domestik Jepun bagi membantu kelab-kelab menerima impak yang lebih baik dari sudut ekonomi kelab sebagai contoh.

Rakuten memang dikenali sebagai sebuah platform ‘e-commerce’ di negara Jepun dan ia bukan satu perkara baharu. Ini adalah fakta penting.

Pengasas Rakuten iaitu Hiroshi Mikitani pada tahun 2017 hadir dengan satu misi yang cukup padu apabila beliau bersetuju untuk tampil selaku rakan rasmi J.League sebagai “Official EC Platform Partner’.

Bagaimana Rakuten Memudahkan Kerja Kelab Profesional Jepun?

Mungkin tidak ramai tahu bagaimana model yang digunapakai oleh Rakuten untuk membantu kelab-kelab J.League menghasilkan lebih banyak jualan, kan?

Seperti dalam gambar dibawah, pihak penganjur liga iaitu J.League akan meyediakan satu domain khas untuk penjualan barangan rasmi kelab dimana platform itu ‘powered by Rakuten’.

‘Enjin’ yang dimiliki oleh platform ini bukan biasa-biasa kerana mereka memang tahu ‘know how’ dalam perkara seperti ini.

kf_rakuten_02

Rakuten menyediakan ‘Seller Centre’ untuk semua kelab profesional dimana mereka akan menerima pembayaran, tempat simpanan barang, studio, payment gateway, customer support, penghantaran dari Rakuten.

Kelab sudah tidak perlu ‘manage‘ laman jualan online sendiri, Rakuten uruskan semuanya!

Itu adalah gambaran kasar bagaimana kepakaran syarikat tempatan membantu industri bola sepak Jepun bergerak selari dengan perkembangan teknologi semasa yang menguntungkan semua pihak.

kf_rakuten_03

Selain itu, Rakuten juga membuat satu pelan pemasaran bagi pihak kelab untuk ‘capture audience‘ baharu yang mungkin berpotensi menjadi pelanggan barangan rasmi kelab dimasa depan. Apa Rakuten buat eh?

Berdasarkan gambar diatas ini, Rakuten membuat 2 kategori utama sasaran iaitu;

  • Sasaran Utama Laman Web
  • Target Approach Technique

Sasaran Utama Laman Web

Bahagian ini mereka tunjukkan satu piramid ‘level hardcore’ penyokong yang terbahagi  kepada 4 kategori seperti;

  1. Heavy Fans
  2. Middle Fans
  3. Light Fans
  4. Potential Fans

Dari 4 kategori ini, Rakuten sudah mengenal pasti segmen fans mana yang bakal menjadi sasaran mereka untuk dimasukkan ke dalam Target Approach Technique diatas tadi.

Light dan Potential Fans menjadi pilihan untuk Rakuten ‘nurture‘ menggunakan kaedah yang mereka ada bagi membawa penyokong dalam segmen ini supaya lebih terdedah kepada barangan rasmi kelab yang ‘ditayangkan’ melalui Rakuten Display Network.

Dari situ semua database dikumpulkan dan dengan kerjasama Rakuten Linkshare iaitu anak syarikat yang bertanggungjawab dalam bidang pengiklanan, semua proses ini dibuat oleh Rakuten dengan resources mereka.

Semua Kelab Beri Kepercayaan Dan Gunakan Kemudahan Yang Menjimatkan

Sekarang ini, jika ada pembaca yang melawat laman web rasmi kelab dalam saingan J.League, semua online store mereka adalah ‘centralised‘ dan akan dibawa ke J.League Online Store yang dibangunkan khas oleh Rakuten.

Pihak kelab boleh menggunakan ‘resources’ yang ada untuk tujuan yang serta menjimatkan masa serta kos mengendalikan sesuatu yang bukan mereka mahir.

Ok, jom kita lihat apa lagi contoh perkara menarik yang jarang orang Malaysia tahu bagaimana J.League ‘handle’ perkara-perkara yang berkait dengan penganjuran liga mereka.

03_m

Kali ini kami akan bawa pembaca untuk tahu 3 lagi kerjasama power gila yang J.League untuk eliminate benda-benda yang tak sepatutnya bermasalah.

  1. Tiket Dan Gate System.

logo_refund_pia

J.League bekerjasama dengan TicketPia – sebuah syarikat penjualan tiket online yang memang tersohor perkhidmatan serta terbukti memiliki kapasiti dan keupayaan mengendali perkara berkaitan dengan tiket dan pintu masuk ke stadium.

Ticket Pia bukan sebuah syarikat cokia, mereka sediakan semua resources yang mampu memberikan win-win untuk semua yang terlibat.

2. Meiji Yasuda Seimei & Dentsu

j_sp_01

2 syarikat gergasi Jepun ini banyak terlibat dalam membangunkan aplikasitelefon pintar yang dikenali sebagai Club J.League.

Selari dengan perkembangan teknologi telefon pintar mereka memperkenalkan aplikasi yang mampu memberikan kemudahan kepada penyokong untuk mendapatkan maklumat mengenai liga, kelab dan sebagainya dihujung jari.

3. NTT Dan DAZN

Screenshot 2021-01-29 at 10.36.41 PM

NTT (kalau di Malaysia ni kira macam TM) dan DAZN memberikan sokongan dari sudut teknologi untuk fans experience di stadium yang lebih hebat.

Mereka membantu untuk menyediakan kemudahan Wi-Fi di stadium untuk kegunaan penyokong yang hadir dan boleh ‘customize’ mengikut keperluan atau strategi kelab sendiri distadium mereka.

Pastinya, perkhidmatan ini bukan percuma namun untuk pemegang pas tertentu, ini adalah diantara kelebihan yang boleh ditawarkan oleh kelab.

Inilah sebenarnya kisah disebalik kemajuan liga Jepun yang kita boleh kita lihat dan ambil cakna untuk menambahbaik apa yang kita miliki sekarang. Malaysia dan Jepun memulakan liga profesional pada waktu yang hampir sama tetapi inilah hakikat yang terpaksa ditelan selepas lebih 2 dekad.

Teruskan membaca 3 artikel dibawah yang telah kami sediakan untuk anda.

AKRacing Dan FC Tokyo Jual ‘Bangku Simpanan Pemain’ Pada Harga RM2,355 Seunit Kepada Penyokong

Kelab Divisyen 3 Jepun Ini Miliki 554 ‘Official Partners’, Majoriti Adalah Syarikat Komuniti Setempat

Pendapatan Kelab J1 League Bernilai RM3.48 Bilion, Hasil Merchandise Hanya Menyumbang 8.81% Sahaja

Anda Mungkin Suka

© 2022 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group