Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Kelibat pemain import muda dari Myanmar, Hein Htet Aung di Selangor semakin menarik perhatian peminat Liga Malaysia musim ini selepas berjaya memperaga prestasi cemerlang menerusi dua jaringan serta enam bantuan jaringan sepanjang saingan Liga Super dan TM Piala Malaysia.

Walaupun berusia 20 tahun, kelincahan serta tahap keyakinan Htet Aung cukup tinggi malah ramai peminat Selangor melihat pemain ini antara import terbaik dimiliki pasukan pada musim ini selain penyerang, Ifedayo Omosuyi.

Menurut Htet Aung, dia begitu gembira dengan keputusannya menyertai Selangor yang dianggap sebagai batu loncatan terbesar dalam kariernya selepas menyerlah bersama Hanthawaddy United FC pada musim lalu.

“Saya ada sasaran tersendiri dalam kehidupan ini selaku pemain bola sepak profesional dan bersama Selangor, adalah salah satu pencapaian terbaik buat saya untuk setakat ini.

“Keputusan untuk bersama Selangor pada musim ini adalah tepat dan sejak dari awal, saya amat gembira berada di sini kerana segala-galanya berjalan dengan sempurna.

“Selangor merupakan salah sebuah pasukan yang besar dalam bola sepak Malaysia dan saya punyai pengalaman cukup menarik setakat ini dengan pasukan.

“Saya sentiasa mahu membantu rakan sepasukan mendapatkan kemenangan dalam apa jua perlawanan kerana Selangor saya sudah anggap menjadi sebahagian daripada diri ini,” katanya.

Hein Htet Aung dilabel sebagai antara pemain muda berpotensi di Myanmar apabila berjaya memenangi kategori Pemain Muda Terbaik di Liga Nasional Myanmar pada musim 2020 apabila menjaringkan enam gol dan sembilan bantuan jaringan.

Dibawa untuk bermain dengan Selangor 2 di awal musim ini, kecederaan pemain import seperti Manuel Konrad dan Tim Heubach, membuka ruang buat diri Htet Aung untuk disenaraikan bersama Selangor.

Bermain di bahagian tengah, Htet Aung berjaya membentuk keserasian yang cukup sempurna dengan Oliver Buff untuk memberikan hantaran-hantaran menarik kepada barisan penyerang yang diketuai Ifedayo.

“Intensiti di Liga Malaysia sentiasa tinggi dalam apa jua perlawanan dan sukar buat mana-mana pemain yang baharu sahaja bermain di sini.

“Sekiranya anda mahu bermain di Liga Malaysia, fizikal dan mental kita sentiasa kena kuat serta bersedia kerana semua pasukan yang bersaing adalah yang terbaik,” katanya.

Dalam masa sama, Htet Aung mengharapkan Selangor akan kembali bangkit pada baki saingan TM Piala Malaysia selepas tewas 1-2 kepada Terengganu FC pada perlawanan kedua Kumpulan B.

“Kekalahan kepada Terengganu sememangnya menghampakan dan sudah semestinya kami mahu kembali kepada rentak kemenangan pada perlawanan akan datang.

“Saya percaya kami akan bertambah kuat sebaik saingan Piala Malaysia bersambung dan mahu mara sejauh mungkin bagi mencipta kejayaan buat Selangor,” katanya.

Baca artikel lain mengenai perkembangan saingan Liga Malaysia di sini:

Aksi Guilherme De Paula Jadi Bahan Gurauan TikTok

Ejen Luar Negara Intai Khidmat Faisal Halim

Safee Sali Idam Julang Piala Malaysia Buat Kali Pertama