Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Had perbelanjaan Barcelona untuk musim ini telah meningkat sebanyak sekitar €800 juta daripada angka negatif sebelum ini.

Baca juga artikel:

Dzeko Enggan Lawan Rusia Tanda Solidariti Kepada Ukraine

6 Perkara Yang Perlu Dilakukan Graham Potter Untuk Membangkitkan Chelsea

TERKINI: Dion Cools Tinggalkan FC Midtjylland

Ini menjadikan had perbelanjaan Barcelona kini €656.5 juta berikutan penjualan aset kelab musim panas ini, LaLiga mengesahkan pada hari Jumaat.

Barca menjual 25% hak televisyen domestik mereka untuk 25 tahun akan datang dan 49% kepentingan dalam Barca Studios dengan jumlah lebih €700 juta selepas mendapat kebenaran daripada ahli kelab untuk berbuat demikian.

Itu membolehkan mereka membelanjakan lebih daripada €150 juta untuk pembelian pemain baharu Robert Lewandowski, Raphinha dan Jules Kounde pada jendela perpindahan, manakala Andreas Christensen, Franck Kessie, Hector Bellerin dan Marcos Alonso semuanya tiba dengan perpindahan percuma.

Ia menandakan perubahan yang luar biasa dari musim panas lalu, apabila kelab itu tidak mampu mengekalkan Lionel Messi dan LaLiga menurunkan had perbelanjaan mereka kepada €96 juta sahaja pada masa itu.

Menjelang Januari 2022, had itu telah dikurangkan lagi kepada -€144 juta, satu-satunya had negatif dalam liga. Mereka diminta menjual pemain dan disekat daripada mendaftarkan mana mana pemain.

Real Madrid masih mempunyai had perbelanjaan terbesar di LaLiga. Madrid dibenarkan membelanjakan sehingga €683.5 juta setiap tahun.

“Had Barcelona adalah [sehingga] €656 juta dan mereka memerlukan jumlah ini, sebab itu mereka mendaftarkan pemain pada saat-saat akhir,” kata presiden LaLiga Javier Tebas.

“Tanpa [penjualan aset] ia mungkin tidak begitu tinggi musim depan. Mereka mungkin perlu mengurangkan pengeluaran mereka sekitar €200 juta dengan menjual pemain atau bahkan [menjual lebih banyak] aset.”

“Saya rasa [naib presiden Barca Eduard] Romeu telah berkata mereka memerlukannya sekitar €400. Tetapi mereka tahu semua tentang ini, sukar untuk mereka mengekalkan [had baharu] musim depan.”

Ketika ditanya sama ada LaLiga terlalu bermurah hati dengan Barca, Tebas berkata: “Tidak sama sekali, peraturan yang sama digunakan untuk semua kelab di Sepanyol. Untuk mendaftarkan Kounde, presiden Barcelona terpaksa memberikan jaminan peribadi.”

“Adakah terdapat risiko muflis? Pada pendapat saya, saya tidak fikir begitu, tidak sama sekali, mereka mempunyai bil gaji yang tinggi tetapi banyak ekuiti, walaupun seperti yang Romeu katakan, mereka telah dan [akan] perlu mengurangkan bil gaji.”

Atletico Madrid mempunyai had tertinggi ketiga, tetapi ia adalah sekitar €300 juta kurang daripada Madrid. Sevilla (€200 juta) dan Villarreal (€151 juta) melengkapkan lima teratas, manakala Elche dan Girona yang baru dinaikkan pangkat mempunyai had perbelanjaan terendah pada hanya lebih €42m.

Had perbelanjaan LaLiga adalah merujuk kepada jumlah maksimum yang boleh dibelanjakan oleh kelab untuk gaji, bonus dan bayaran perpindahan pemain termasuk pakej ansuran (jika ada).

Memandangkan Barca sebelum ini telah melebihi had mereka, mereka hanya dibenarkan berbelanja pada nisbah 25% pada ketika itu. ESPN mengesahkan bahawa kini LaLiga membenarkan mereka membelanjakan sepenuhnya had perbelanjaan baharu mereka.