Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Fifa telah mengesahkan penggunaan teknilogi ofsaid separa automatik, teknologi terkini akan digunakan pada Piala Dunia di Qatar untuk mempercepatkan masa yang diambil untuk memutuskan keputusan ofsaid.

Selain sensor di tengah bola, yang menghantar data 500 kali sesaat untuk menentukan titik sepakan yang tepat, 12 kamera dari pelbagai sudut dengan keupayaan menjejakn dan mengesaN khusus yang cekap akan dipasang pada bumbung setiap stadium untuk menjejak bola dan 29 titik pada setiap pemain.

Ianya menghantar data 50 kali sesaat untuk mengira kedudukan tepat mereka di atas padang.

Mana-mana pemain dalam kedudukan ofsaid akan mencetuskan amaran di bilik pembantu pengadil video (VAR) yang akan disampaikan kepada pengadil di atas padang.

Sistem itu telah diuji pada Piala Arab dan Piala Dunia Kelab tahun lalu, di mana ia dianggarkan telah mengurangkan masa yang diambil untuk membuat keputusan VAR untuk ofsaid daripada 70 kepada 25 saat.

“Kami sangat positif. Ia sudah bersedia,” kata ketua pengadil Fifa Pierluigi Collina.

Collina kemudian menyatakan bahawa mereka tidak akan menggunakan robot pengadil seperti yang dilaporkan sebelum ini.

“Saya membaca tentang pengadil robot,” katanya.

“Saya faham ini sangat bagus untuk tajuk utama tetapi tidak begitu.”

“Pegawai perlawanan masih terlibat dalam proses membuat keputusan. Teknologi separa automatik hanya memberi jawapan apabila pemain berada dalam kedudukan ofsaid apabila mereka bermain bola. Penilaian ke atas sama ada seseorang pemain mengganggu lawan dan melihat sama ada bola terkena tangan atau kekasaran yang dilakukan tetap mengikut budi bicara pengadil.”

“Matlamat kami adalah untuk membolehkan pengadil membuat keputusan dengan betul di atas padang. Jika sesuatu yang salah berlaku, pengadil mungkin mengambil kesempatan daripada teknologi untuk mendapatkan penglihatan yang lebih baik tentang apa yang berlaku – tetapi masih ada ruang untuk perbincangan [budi bicara].”

Walaupun terdapat perdebatan tentang masa yang diambil untuk menentukan ofsaid – terutamanya apa yang digelar ‘keputusan ofsaid kuku kaki’  – merujuk kepada ofsaid yang terlalu kecil – Collina tidak melihat teknologi ofsaid baharu secara berbeza dengan sistem yang digunakan untuk menentukan sama ada bola telah melepasi garisan atau tidak – iaitu Teknologi Garisan Gol.

Sebelum ini GLT mendapat kecaman ketika Hawk-Eye tidak mengesan penjaga Aston Villa Orjan Nyland telah membawa bola ke gawang sendiri. Collina tidak merasakan itu adalah satu isu besar. Kerana secara puratanya, teknologi itu berfungsi baik.

“Teknologi berfungsi pada kebanyakan masa, ” katanya.

“Itu adalah satu keputusan yang salah yang saya ingat dalam beribu-ribu keputusan yang betul.”

“Teknologi garisan gol menawarkan ketepatan yang sangat tinggi. Jika bola melepasi atau tidak melepasi garisan beberapa milimeter semua orang berpuas hati.”

“Ia adalah sama dengan teknologi ofsaid separa automatik. Jika pemain berada di dalam atau ofsaid, teknologi itu harus dipuji selepas ini.”

“Kami tidak boleh menurunkannya kepada empat atau lima saat untuk membuat keputusan. Itu adalah jangkaan yang salah. Tetapi kami telah turun dari 70 saat kepada 20 atau 25. Itu penting. Sistem ini akan menjadi lebih pantas dan lebih tepat.”

© 2022 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group