Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) ingin menjelaskan bahawa tuduhan yang telah dibuat oleh Persatuan Bolasepak Negeri Pahang (PBNP) terhadap persatuan ini berhubung kes pemain, Mohamadou Sumareh adalah tidak berasas.

Kenyataan rasmi daripada PBNP yang telah dikeluarkan pada hari ini dengan menyifatkan FAM sebagai tiada kecenderungan dan tidak menunjukkan minat untuk mencari penyelesaian kemelut ini sama sekali adalah satu kenyataan yang tidak bertanggungjawab.

Ini kerana, sejak dari permulaan kes ini sehingga ke hari ini, FAM dengan jelas mengikut segala proses, ketetapan dan peraturan, serta turut membantu PBNP dalam memberikan keterangan kepada Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) bagi menyelesaikan kes ini.

Berikut adalah kronologi kes berkaitan Sumareh ini untuk semua pihak memahami dan mendapat gambaran lebih jelas berhubung perkara ini:

1. Pada 4 Ogos 2020, Sumareh telah menghantar surat pembatalan kontraknya kepada PBNP berdasarkan Klausa 8.7 yang menyatakan bahawa pemain boleh membatalkan kontrak jika pasukannya tidak membayar gaji lebih dari satu kali.

2. Pada 27 Ogos 2020, FAM telah menerima permohonan daripada Persatuan Bolasepak Thailand (FAT) bagi mendapatkan Sijil Perpindahan Antarabangsa (ITC) untuk Sumareh menyertai pasukan baharunya iaitu kelab Thailand, Police Tero FC.

3. Bagaimanapun pada 1 September 2020, FAM menolak permohonan tersebut atas alasan tiada penamatan kontrak secara bersama dan tiada aduan rasmi berkenaan pertelingkahan kontrak pemain diterima daripada mana-mana jawatankuasa FAM.

4. Sehari kemudian, FAT telah membantah penolakan permohonan tersebut dengan meminta bantuan FIFA berhubung perkara membabitkan ITC itu.

5. Pada 3 September 2020, FIFA telah mengeluarkan ITC sementara mengikut peruntukan dalam Annex 3 Artikel 8.2 (7) Peraturan Status Pemindahan Pemain Bola Sepak FIFA untuk membolehkan Sumareh menyertai Police Tero FC.

6. PBNP kemudiannya telah menghubungi FAM dan meminta bantuan untuk mendapatkan alasan keputusan berkenaan ITC sementara kepada Sumareh memandangkan FAM sahaja yang boleh memohon alasan keputusan tersebut.

7. FAM kemudiannya telah menghantar surat rasmi kepada FIFA pada 10 September 2020 bagi memohon alasan keputusan bagi pihak PBNP.

8. FAM telah menerima alasan keputusan daripada FIFA pada 11 September 2020 yang menyatakan tiada halangan untuk Sumareh beraksi bersama Police Tero FC dan keputusan berkenaan kes ITC pemain serta kes penamatan kontrak pemain adalah isu yang berbeza. Keputusan berkenaan ITC tersebut tidak akan mempengaruhi keputusan dan hukuman yang akan dikenakan pemain sekiranya didapati bersalah dalam isu penamatan kontrak kelak. Alasan keputusan tersebut kemudian telah dihantar FAM kepada PBNP.

9. Dalam pada itu, Sumareh pada 9 September 2020 telah membuat aduan terus kepada FIFA berhubung masalah tunggakan gajinya bersama PBNP.

10. Unit Perundangan FIFA pada 11 September 2020 telah menghantar surat kepada PBNP dan disertakan salinan kepada FAM, meminta PBNP untuk mengemukakan keterangan terhadap aduan yang dibuat oleh Sumareh itu selewat-lewatnya pada 1 Oktober 2020.

11. Pada hari yang sama, PBNP telah menghantar surat kepada FAM untuk meminta supaya aduan mereka terhadap tindakan Sumareh itu diterima.

12. Walaupun memahami Sumareh adalah warganegara Malaysia dan kes ini sepatutnya didengar di peringkat FAM, memandangkan perkara ini telah dibawa ke FIFA dan Unit Perundangan FIFA sudah pun memulakan penyiasatan kes ini, FAM pada 14 September 2020 telah membalas surat PBNP itu dengan menyatakan bahawa kes ini perlu diselesaikan terlebih dahulu di peringkat FIFA dan FAM hanya akan mengadili kes ini tertakluk kepada keputusan FIFA kelak.

13. FAM bukannya menolak kes ini tetapi telah memberi keterangan yang jelas kepada PBNP di dalam surat pada 14 September 2020 bahawa kes ini sudah menjadi kes FIFA dan FAM tidak boleh mendengar kes ini di peringkat FAM selagi FIFA belum membuat sebarang keputusan atau ketetapan.

14. Perkara ini juga sebenarnya telah dijelaskan oleh Setiausaha Agung FAM, Stuart Ramalingam menerusi laporan media yang disiarkan oleh Bernama bertarikh pada 17 September 2020 dan turut disiarkan dalam akhbar-akhbar tempatan dan portal berita lain.

Dengan kronologi dan penjelasan di atas, ternyata FAM tiada apa-apa kepentingan tertentu dalam menangani kes membabitkan Sumareh ini, malah telah pun mengikut proses yang betul.

FAM bukannya tidak menunjukkan minat untuk mengendalikan aduan PBNP itu, namun seperti yang telah dinyatakan, FAM perlu menghormati proses perundangan FIFA dan akan mengadili kes ini setelah ketetapan dibuat oleh FIFA terlebih dahulu.

FAM juga sentiasa mengambil serius dan membuat tindakan segera mengenai apa saja perkara yang berkaitan ahli gabungan FAM. Walau bagaimanapun, tugas FAM sebagai badan induk adalah untuk tidak menyebelahi mana-mana pihak sebelum kes didengar dan keputusan dikeluarkan.

FAM menegaskan di sini bahawa PBNP tidak sepatutnya menyalahkan pihak lain, sebaliknya perlu mengendalikan diri dengan lebih bertanggungjawab untuk mengelak kes Klausa 8.7 seperti Sumareh ini berlaku.

Teruskan membaca 3 artikel terpilih berkaitan bola sepak ASEAN yang kami  sediakan untuk anda.

PBNP Sedia Bawa Kes Sumareh Ke Pesuruhjaya Sukan Jika FAM Tak Berminat Cari Jalan Penyelesaian

Mario Gomez Rindu Melatih Pasukan Liga Malaysia, Minat Untuk Bersama Selangor Jika Ada Tawaran

The Guardian & BBC Dedah Pemilik Chelsea Sumbang RM422 Juta Untuk Organisasi Israel

© 2022 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group