Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Chelsea telah mengumumkan bahawa mereka akan membuka Stamford Brigde untuka aktiviti berbuka puasa ataupun iftar pada bulan Ramadan yang akan datang.

Artikel Berkaitan:

Dalam kenyataan rasmi kelab, ianya berbunyi:

“Ini akan diadakan sebagai sebahagian daripada aktiviti bulan Ramadan, bulan Islam berpuasa dari sebelum fajar hingga matahari terbenam, yang berlangsung dari Rabu 22 Mac hingga Jumaat 21 April.

Acara komuniti terbesar di UK pada Ramadan, Open Iftar membolehkan umat Islam menyambut Ramadan peluang untuk berkumpul untuk berbuka puasa bersama-sama serta menyediakan ruang selamat untuk dialog dan penglibatan bersama.

Sejumlah masjid tempatan dan ahli komuniti Islam Chelsea seperti penyokong dan pelajar sekolah akan dijemput hadir, bersama-sama dengan kakitangan Chelsea FC.

Iftar Terbuka akan dijalankan dengan kerjasama Projek Khemah Ramadan, sebuah badan amal yang memenangi anugerah yang ditubuhkan pada 2013 dengan misi untuk menyatukan masyarakat dan membangunkan pemahaman Ramadan.

Projek Khemah Ramadan, yang pada tahun ini menyambut ulang tahun ke-10 mereka, menganjurkan Festival Ramadan tahunan yang merupakan sambutan tahunan seni, budaya dan kreativiti yang diilhamkan oleh bulan Ramadan yang mulia.

Omar Salha, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Projek Khemah Ramadan, berkata: ‘Selama dekad yang lalu, Projek Khemah Ramadan telah menghubungkan dan mengumpulkan lebih setengah juta orang dari semua latar belakang melalui Festival Ramadan tahunan dan inisiatif Iftar Terbuka yang unggul.’

‘Kami berbesar hati untuk membawa Iftar Terbuka ke Stamford Bridge, sempena ulang tahun 10 tahun kami dan tema 2023 kami “Kepunyaan”, dan bekerjasama dengan Chelsea FC yang telah memacu keterangkuman dalam bola sepak. Setakat ini, Chelsea akan menjadi kelab Liga Perdana pertama dalam sejarah yang menganjurkan acara Iftar Terbuka.’

‘Bola sepak dan Ramadan menyatukan orang ramai melalui pengalaman yang dikongsi dan kami teruja untuk berkongsi sambutan penting ini dengan penyokong bola sepak dari semua latar belakang, mewakili komuniti masyarakat.’

Ramadan akan diiktiraf di Chelsea FC dan Yayasan Chelsea sebagai sebahagian daripada kempen No To Hate, yang merupakan program kesaksamaan, kepelbagaian dan keterangkuman seluruh kelab yang menyasarkan kebencian dan diskriminasi serta bertujuan untuk mendidik semua pihak berkepentingan di dalam dan di luar Chelsea FC dan bola sepak.

Menggalakkan toleransi beragama adalah salah satu bidang tumpuan utama No To Hate, dengan perayaan agama lain diserlahkan sepanjang tahun kalendar.

Simon Taylor, ketua Yayasan Chelsea, berkata: ‘Saya berbesar hati untuk mengumumkan Iftar Terbuka kami bersama Projek Khemah Ramadan dan kami amat berbangga menjadi kelab Liga Perdana pertama yang melakukannya.’

‘Mengiktiraf Ramadan dan komuniti Islam kita adalah aspek penting dalam kerja kami dalam mempromosikan toleransi beragama dan saya berharap untuk mengalu-alukan semua orang pada Ahad 26 Mac.'”

Ramai penyokong Chelsea menyambut baik usaha kelab mengadakan iftar terbuka seperti ini.