Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Bekas Pemain Harimau Muda, Khairul Fahmi Che Mat, Shahrul Saad dan Nazirul Naim Che Hashim menyuarakan sokongan padu atas kerjasama Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan Majlis Sukan Negara (MSN) membentuk Skuad Projek FAM-MSN.

Skuad Projek FAM-MSN yang diumumkan secara rasmi semalam, merupakan usaha mencipta laluan kerjaya produk Program Pembangunan Bola Sepak Negara (PPBN) termasuk graduan Akademi Mokhtar Dahari (AMD) dalam membantu barisan pemain muda negara mengharungi transisi ke pentas senior dan profesional.

Pemain yang terpilih akan menjalani latihan pusat rasmi di MSN, diberi elaun, tempat penginapan dan makanan, sokongan perubatan, pendedahan
pertandingan dalam negara, pendedahan antarabangsa serta peluang
melanjutkan pelajaran di universiti terpilih.

Bagi pandangan Khairul Fahmi atau lebih dikenali sebagai Apek, skuad yang dibawah kendalian Yusri Che Lah ini adalah proaktif di mana jika dibandingkan dulu.

Harimau Muda

Sumber Gambar: Football Tribe

“Langkah proaktif yang dapat membantu struktur pembangunan negara serta mampu memanfaatkan bola sepak untuk jangkamasa panjang.

“Harimau Muda yang dahulu lebih bersifat profesinal tetapi Skuad Projek FAM-MSN ini jauh lebih baik memandangkan ia adalah untuk pembangunan dan pendidikan.

“Dengan pelan yang tersusun ini, pemain-pemain muda dapat membuka pintu kerjaya masing-masing di mana sebelum ini dilihat sukar buat mereka beraksi di Liga Malaysia.

“Ketika pemain senior bakal melepasi zaman kegemilangan mereka, projek ini dapat melahirkan pelapis secara berperingkat sekaligus memastikan Malaysia tidak ketandusan pemain berkualiti dan berdispilin dalam bola sepak moden,” kata Apek.

Shahrul pula berpendapat Skuad Projek FAM-MSN mampu memastikan laluan kerjaya lebih baik buat pemain-pemain muda.

Harimau Muda

Sumber Gambar: IB

“Saya lihat skuad projek FAM-MSN ini dapat menjadi platform terbaik buat pemain mengetengahkan bakat masing-masing, membuka ruang kerjaya yang lebih luas dan langkah ini sememangnya terbaik untuk memastikan hala tuju pemain-pemain muda dalam bola sepak serta pendidikan.

“Penubuhan skuad Projek ini seharusnya diambil positif kerana bagi saya selaku bekas pemain Harimau Muda ia mampu melahirkan lebih ramai pemain muda berkualiti, lebih baik dari sebelumnya.

“Ini juga peluang kepada pemain-pemain muda kita, pelapis Harimau Malaya mengasah bakat masing-masing terutama di Liga Malaysia,” katanya.

Nazirul Naim pula berkata, pandangan orang ramai mungkin bersifat subjektif tetapi baginya Skuad Projek FAM-MSN ini bukanlah bersifat langkah ke belakang.

Harimau Muda

Sumber Gambar: SB

“Ini bukan masa kita untuk melihat perkara yang lepas, bagi saya ini langkah yang yang amat diperlukan oleh pemain muda khusus ketika ini terutama dalam membuka peluang untuk mereka bermain dan meraih ilmu pendidikan pada masa sama.

“Jika dilihat bukan mudah untuk pemain-pemain muda khususnya lepasan AMD diberikan pendedahan dan berpeluang bermain di Liga Malaysia. Lebih menarik dapat menuntut di IPT pada masa sama.

“Dengan adanya usaha murni seperti ini kita seharusnya memberi sokongan, semangat dan menguatkan keyakinan untuk pemain muda kini bukan sahaja diberikan peluang bermain tetapi juga peluang pendidikan,” katanya

Baca artikel lain mengenai perkembangan Liga Malaysia di sini:

PFAM: Semua Pasukan Perlu Guna Kontrak Pemain Profesional Yang Baharu

Pulau Pinang Semakin Hampir Dapatkan Khidmat Penyerang Tajikistan

Team FAM-MSN: Yusri Che Lah Dilantik Ketua Jurulatih, 30 Pemain Perintis Beraksi Dalam Liga Premier 2021

Anda Mungkin Suka

© 2022 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group