Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Kapten Kedah Darul Aman FC, Baddrol Bakhtiar percaya masih ada sinar tatkala harapan untuk beraksi di pentas Piala AFC 2021 hampir terkubur susulan ketiadaan tuan rumah untuk menganjurkan kejohanan tersebut.

Selepas Singapura menarik diri daripada menjadi tuan rumah, Piala AFC Zon ASEAN dilihat berdepan kesukaran kerana sehingga kini masih tiada mana-mana negara yang menawarkan diri untuk menganjurkan kejohanan itu yang sepatutnya bermula pada 29 Jun lalu.

Meskipun kejohanan itu dilihat hampir pasti terpaksa dibatalkan, Baddrol merasakan tidak salah untuk mereka terus positif agar ia dapat diteruskan apatah lagi selepas Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) mengumumkan kelab Kemboja, Visakha dan Timor Leste, Lalenok United akan menyertai saingan Kumpulan I yang terdiri daripada wakil Malaysia, Terengganu FC dan Singapura, Geylang International.

Namun, sekiranya hasrat mereka untuk beraksi tidak kesampaian, pasukan harus menerima dengan hati terbuka dan fokus untuk saingan Liga Super serta Piala Malaysia.

“Masa mula-mula dengar berita, memang rasa sedikit kecewa sebab kita sudah lama melakukan persiapan ini, jadi kalau memang batal juga, nak buat macam mana.

“Cuma kami cuba untuk positif lagi dan berharap kerana selepas ada kelab dari Kemboja dan Timor Leste sertai kumpulan I, mungkin ada sedikit sinar untuk kita katakan mereka boleh jadi tuan rumah atau tidak.

“Tetapi apa-apa pun kita tunggu sahaja, dan kalau memang sudah pasti ia dibatalkan, kerja keras tetap perlu dilakukan untuk fokus kepada Liga Super dan Piala Malaysia pula”, jelasnya kepada MFL.

Pemain berusia 33 tahun ini baru sahaja pulih daripada kecederaan pangkal peha dan akan kembali melakukan sesi latihan penuh dalam masa terdekat.

Jelasnya, kecederaan yang dialami hanyalah kecil dan tidak memakan masa yang lama untuk kembali pulih sepenuhnya bagi meneruskan latihan bersama pasukan.

“Betul, saya ada cedera sedikit baru-baru ini, tetapi tidaklah terlalu serius dan sekarang pun rasanya sudah semakin baik seperti biasa.

“Tiada apa yang perlu dirisaukan dan saya tetap fokus kepada latihan seperti biasa kerana saingan liga juga sudah semakin dekat,” tambahnya.

Kedah dan Terengganu FC merupakan pasukan yang layak beraksi di pentas Piala AFC 2021 menyaksikan Kedah berada di Kumpulan H bersama-sama bersama-sama Lion City Sailors FC, Saigon FC dan Persipura Jayapura.

Baca artikel lain mengenai perkembangan Liga Malaysia melalui pautan dibawah. 

Terengganu FC Buka Kafe Minuman Rasmi Di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin

Perak Perkenalkan Jersi Ketiga Dan Kit Edisi Terhad Sempena Ulang Tahun Ke-100

Arif Aiman Dan Hakimi Abdullah Pemain Muda Paling Bernilai Liga Malaysia

Yusri Che Lah Tagih Peningkatan Prestasi Skuad Projek FAM-MSN

Anda Mungkin Suka

© 2022 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group