Presiden Persatuan Jurulatih Bolasepak Malaysia (PJBM), B Sathianathan memuji pendekatan Malaysian Football League (MFL) yang serius untuk memajukan kualiti jurulatih-jurulatih tempatan dalam kancah Liga Malaysia.

Mesyuarat Lembaga Pengarah MFL yang dipengerusikan oleh Presiden Datuk Haji Hamidin Haji Mohd Amin baru-baru ini memutuskan kelayakan kejurulatihan Lesen B dan ke atas sahaja layak berdaftar dan memegang jawatan di dalam pasukan.

MFL juga membuka ruang kepada pasukan yang ingin mendaftar pembantu jurulatih penjaga gol dalam pasukan dengan menepati syarat kelayakan seperti jurulatih penjaga gol iaitu Lesen B dan Sijil Kejurulatihan Penjaga Gol Tahap 2.

B.Satianathan

Sathia mengkritik pemilihan pemain skuad B-19 tahun negara
Sumber Gambar: Fox Sport Asia

Beliau mengakui langkah terbaharu yang dilakukan MFL itu bukan sahaja meningkatkan kualiti jurulatih tempatan sebaliknya ia turut membantu corak persembahan pasukan Liga Malaysia itu sendiri.

“Jurulatih memiliki Lesen A berhak untuk mengendalikan pasukan profesional dan begitu juga penolong jurulatih di mana individu ini juga harus memiliki Lesen A.

“Sekarang MFL melakukan penambahbaikan lagi dalam aspek kejurulatihan di mana MFL telah membuka ruang kepada mana-mana pasukan yang berminat untuk mendapatkan pembantu jurulatih penjaga gol.

“Secara tidak langsung ia dapat membantu meningkatkan kualiti jurulatih tempatan kita tambahan pula semua ketua jurulatih Liga Super bermula tahun 2020 telah diwajibkan memiliki Lesen Pro Diploma Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) dan bagi Liga Premier 2022, ketua Jurulatih turut wajib memiliki Lesen Pro Diploma.

“Jadi, syarat minima Lesen B untuk pembantu jurulatih penjaga gol adalah antara salah satu pendekatan MFL yang harus dipuji dalam usaha meningkatkan lagi kualiti jurulatih tempatan dan corak permainan kita,” katanya.

B.Satianathan

Sumber Gambar: FA Selangor

Dalam perkembangan sama, Sathianathan turut menyambu baik langkah kesemua fisioterapi wajib berdaftar dengan Persatuan Fisioterapi Malaysia (MPA) sebelum mereka dibenarkan menyertai pasukan.

“Sudah pasti pengiktirafan itu sangat penting dan meningkatkan lagi sektor fisioterapi dan dengan adanya sijil MPA, fisioterapi layak didaftarkan bersama pasukan.

“Sekarang semua dapat melihat betapa seriusnya MFL untuk mengangkat kualiti bukan sahaja daripada aspek pembangunan akar umbi tetapi secara menyeluruh,” ujarnya.

Baca artikel lain mengenai PJBM di sini:

Kenyataan Dr Zulakbal Tidak Cerminkan PJBM – B.Sathianathan

Saya Hanya Mahu Lihat Penambahbaikkan Liga Malaysia – Dr Zulakbal

APA KOMEN ANDA?

Anda Mungkin Suka

© 2020 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group