Pemain tengah Barcelona, ​​Arthur telah memberitahu kelab bahawa dia tidak mahu bermain untuk mereka lagi.

Arthur tidak akan kembali dari Brazil, hanya semata mata bermain untuk Barcelona bagi menamatkan musim ini dengan saingan Liga Juara Juara Eropah.

Pemain antarabangsa Brazil itu akan bergabung dengan Juventus musim panas ini setelah memterai perjanjian bernilai €72 juta ditambah bonus sehingga €10 juta telah dipersetujui pada bulan Jun.

Tetapi berdasarkan kontrak beliau dengan Barcelona akan berlanjutan sehingga kempen Liga Juara-Juara berakhir.

Jurulatih Quique Setien memberikan rehat kepada pemainnya, dan pemain berusia 23 tahun itu mengambil kesempatan untuk kembali ke tanah air.

Arthur malah fokus untuk terus ke Itali bagi memulakan latihan dengan kelab baharunya.

Berdasarkan perancangan, Arthur sepatutnya kembali semula ke Sepanyol minggu ini untuk menjalani ujian untuk Covid-19 dalam persiapan untuk perlawanan kedua peringkat 16 terakhir UCL menentang Napoli pada 8 Ogos.

Tetapi dia telah memberitahu kelab bahawa dia tidak akan kembali.

Barca telah memberi amaran kepada Arthur bahawa dia akan melanggar kontraknya dan akan dikenakan denda kerana kelakuannya, tetapi dia tetap bertegas dan menolak untuk mewakili pasukan Quique Setien lagi.

Arthur berpindah ke Camp Nou dari Gremio dalam perjanjian €40 juta pada tahun 2018. Beliau telah membuat 72 penampilan di semua pertandingan untuk Barcelona dan 28 penampilan pada musim ini – 2019/20.

Waktu bermainnya musim ini dibatasi oleh kecederaan, dengan penampilan terakhirnya adalah aksi empat minit menentang Celta Vigo pada akhir bulan Jun.

Dua hari selepas perlawanan itu dan ketika Barca mengesahkan mereka telah mencapai persetujuan dengan Juventus, Arthur menegaskan dia akan memberikan yang terbaik untuk kelab ini sepanjang musim ini.

“Saya tahu saya akan menjadi anggota kelab besar; banyak cabaran menanti kita sebelum kita dapat bersama-sama dengan Bianconeri, “katanya di media sosial.

“Sekarang saya fokus pada masa sekarang, kami mempunyai sasaran penting di Barcelona dan saya akan terus memberikan segalanya, untuk rakan sepasukan dan semua peminat.”

Ketiadaannya boleh menimbulkan masalah kepada Pelatih Setien, yang sudah pasti tanpa Sergio Busquets dan Arturo Vidal untuk perlawanan menentang Napoli.

Baca juga perkembangan lain

Borussia Dortmund Tolak Bidaan €98 Juta United

Barcelona Rugi €200 Juta, Dan Pakai Wang Kerajaan Bayar 70% Gaji Staf

Andreas Pereira: Van Dijk Dan Milner Paling Poyo

Anda Mungkin Suka

© 2020 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group