Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Mikel Arteta tidak pernah hilang rasa sayang ke atas pemain pemain Arsenal walaupun apa jua kesulitan mereka.

Artikel Berkaitan:

Arteta memiliki banyak kenangan indah di Goodison Park ketika bergelar pemain. Dianggap antara pemain tengah terbaik pernah dimiliki Everton sebelum berpindah ke Arsenal.

Namun kali ini, Arteta tidak mendapat memori yang baik.

Arsenal dikejutkan oleh Everton dalam aksi Liga Perdana Inggeris semalam. Di mana Everton yang baru melantik Sean Dyche mendapat semangat luar biasa untuk menang 1-0 hasil jaringan tunggal Trakowski.

Arsenal seperti biasa tampil dominan namun kali ini tidak menemui gawang gol.

Kekalahan Arsenal ini hanyalah yang kedua musim ini. Namun mereka sebenarnya sudah mempersia siakan peluang untuk melebarkan jurang mata kepada 8 mata dari Man City.

Kini Arsenal cuma ada 5 mata di atas City. Tetapi jumlah perlawanan kedua dua pasukan adalah sama.

Arteta tidak panik dengan kekalahan ini. Malah Arteta terbuka menyatakan rasa sayang kepada pemain Arsenal lebih dalam berbanding beberapa minggu atau enam bulan lalu.

Arteta berkata: “Saya  cakap kepada pemain pemain saya, hari ini saya sayangkan mereka lebih kuat berbanding seminggu atau enam bulan lalu.”

Arteta mengakui para pemainnya tidak beraksi pada prestasi terbaik kali ini. Namun mereka tetap berhak menerima kasih sayang dan perhatian.

Arteta menambah:

“Ianya mudah untuk kita berada di sebelah seseorang ketika mereka menang dan bermain baik. Dan sekarang adalah momen yang kita harus berada di sisi mereka [para pemain] kerana mereka berhak.”

“Saya sangat bangga dapat melatih pemain pemain ini.”