Mikel Arteta pastinya kecewa dengan kekalahan Arsenal di tangan Liverpool. Namun pada masa yang sama melihat beberapa perkara positif daripada perlawanan ini.

Arteta menyatakan bahawa Arsenal masih di jauh di belakang Liverpool dari segi kualiti berpasukan. Namun beliau gembira dengan semangat para pemain yang berjaya memberikan tentangan kepada Liverpool.

“Kami berada dalam permainan yang mereka kuasai. Sebenarnya mereka lebih unggul dari kami dalam banyak aspek. Anda dapat melihatnya dalam beberapa fasa,” kata Arteta kepada Sky Sports.

arteta

“Saya sangat gembira dengan cara pasukan ini bersaing dan terus yakin. Inilah standard yang harus kita capai. Kami menempuh perjalanan yang berbeza. Mereka telah bersama selama lima tahun, sementara kami hanya beberapa bulan,”

Arsenal berpeluang menyamakan kedudukan pada babak kedua. Malangnya peluang yang diperoleh Alexandre Lacazette adalah gol yang tidak berkesudahan.

“Saya merasakan kami akan mempunyai peluang di babak kedua. Kami mungkin mempunyai peluang terbaik dalam permainan itu,” katanya.

“Anda harus mendapatkan gol. Jika menjaringkan gol,  anda akan ada peluang menentang pasukan besar. Kami masih mempunyai banyak cara untuk pergi dalam banyak hal.”

Lacazette telah menjaringkan gol dalam setiap tiga perlawanan pembukaan Arsenal dan Arteta telah memuji pemain antarabangsa Perancis itu untuk persembahannya di Merseyside.

“Jelas dia memiliki peluang terbaik dalam permainan untuk menjadikannya 2-2 dan itu akan menempatkan kami di posisi yang sangat kuat [untuk mendapatkan sesuatu],” tambah Arteta.

“Dia bermain hebat hari ini, dan melakukan beberapa aksi hebat yang lain, dan saya gembira dengannya.”

“Mereka semua mahu menang. Inilah yang saya suka, corak pemikiran pasukan. Mereka mahu ke mana sahaja dan mereka mahu menang.”

“Para pemain sangat kecewa kerana mereka kalah. Mereka benar-benar percaya bahawa kami boleh datang ke sini dan melakukannya. Untuk tempoh permainan yang besar kami berada di sana.”

Seterusnya Arteta turut menggariskan kualiti Liverpool dan memetik nama Virgil Van Dijk antara contoh yang menunjukkan betapa berkualitinya Liverpool.

“Apabila kami berjaya mengatasi blok tekanan oleh Liverpool, kamu kemudian akan berdepan Van Dijk.”

“Dia kemudian menghantar bola 55 meter tepat ke dada Mo Salah, dan mereka terus keluar daripada tekanan. Wow! Itulah kualiti.”

Van Dijk beberapa kali menghantar bola bahaya ke kawasan serangan.

Dan pemain itu secara keseluruhannya melakukan 117 hantaran tepat daripada 128 yang beliau lakukan.

Arteta turut mahu peminat Arsenal realistik tentang musim mereka kali ini.

Ketika wartawan bertanya peluang Arsenal untuk bersaing dalam kejuaraan liga Arteta berkata: “Tidak, ini masih jauh daripada kualiti yang kita mahu bina.”

Baca juga perkembangan lain

EPL: Liverpool Kekal Permulaan Sempurna, Diogo Jota Skor Pada Hari Debut

Rodri Perlekeh Kemenangan Leicester: “Mereka Tak Main Bagus Mana Pun, Cuma Bernasib Baik”

Video: Lonjakan Luar Biasa Ronaldo Selamatkan Juventus Daripada Kekalahan

Anda Mungkin Suka

© 2020 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group