Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Pengerusi Jawatankuasa Pengadil Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Asisten Komisioner Md Dali Wahid menafikan sekeras-sekerasnya dakwaan segelintir pihak bahawa pengadil tempatan memberikan hak keistimewaan tertentu seperti sepakan penalti kepada mana-mana pasukan termasuk Johor Darul Ta’zim (JDT).

Dali menegaskan, pasukan yang mendapat paling banyak sepakan penalti tidak bermaksud pengadil tempatan itu berpihak kepada pasukan tersebut di mana beliau percaya pengadil tempatan sentiasa melaksanakan keputusan tepat dan saksama.

Dengan merujuk statistik sepakan penalti 2018, Dali memberitahu tiada mana-mana pasukan diberikan hak keistimewaan tertentu termasuk JDT sekali gus menafikan kononnya skuad Harimau Selatan itu diberikan layanan lebih berbanding pasukan-pasukan lain.

“Saya memang ada terbaca di akhbar tempatan tentang kononnya JDT seolah-olah diberikan ‘keistimewaan’ selepas mendapat empat sepakan penalti sepanjang empat perlawanan awal musim ini.

“Penalti akan diberikan kerana ia memang berlaku kesalahan tersebut. Jadi, bagaimana pula dengan Perak dan Melaka? Adakah mereka turut diberikan keistimewaan?

“Jika begitu adakah Kedah yang diberikan paling banyak sepakan penalti pada musim lalu menjadi pasukan kesayangan pengadil? Disebabkan mereka mendapat lapan sepakan penalti dan diberikan keistimewaan lebih daripada pasukan-pasukan lain?

“Jawapannya sudah tentu tidak dan seperti saya katakan sebelum ini, tiada keistimewaan diberikan kepada mana-mana pasukan. Ini kerana pengadil bertugas sentiasa mengamal dua perkara; tegas dan adil.

“Saya berpendapat pengadil sentiasa berusaha memastikan mutu pengadilan berada di tahap terbaik dan betul ketika membuat keputusan. Jika berlaku kesalahan dalam kotak penalti, maka ia wajar diberikan sepakan penalti. Tiada istilah beri keistimewaan kepada mana-mana pasukan seperti yang didakwa sesetengah pihak,” katanya.

Anda Mungkin Suka

© 2021 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group