Ahmad Ridzuan

Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Ramai diantara kita terutamanya di Malaysia yang agak teruja menyaksikan bagaimana Kemboja yang telah berjaya setidak-tidaknya menumbangkan 2 negara yang boleh dikatakan berada dalam Top 2 bola sepak Asia Tenggara – Thailand dan Vietnam dalam kejohanan bola sepak AFF U18 2019.

Secara skeptikal, mungkin tiada siapa yang menjangka Thailand dan Vietnam akan tumbang kepada Kemboja, sebuah negara yang dianggap ‘boleh dimakan’ oleh negara serantau. Ini menunjukkan mereka juga semakin pantas mengejar pasukan lain terutama dari perspektif pembangunan pemain remaja.

JFA Hantar 14 Jurulatih Ke Serata Asia

Persatuan Bola Sepak Jepun (JFA), melalui program pertukaran jurulatih dan juga pegawai telah menghantar ramai individu ke serata Asia terutamanya ke negara-negara seperti Mongolia, Bhutan, Timor Leste, Kemboja, Laos, Vietnam, Tajikistan, Filipina, Brunei serta Northern Marina Island.

jurulatih jepun

Jurulatih dan pegawai yang kini berkhidmat di negara-negara ASEAN.

Mengikut rekod semasa, sehingga bulan Mei 2019 seramai 14 orang jurulatih dan pegawai berada di negara-negara tersebut menyalurkan kepakaran mereka dalam pelbagai bidang; jurulatih skuad remaja, teknikal dan pengadil.

Apa yang menarik, 4 daripadanya kini berada di Kemboja!

Skuad Remaja Kemboja Berada Di Tangan Jepun

Berdasarkan maklumat yang diterima oleh VocketFC, skuad remaja bawah 15 tahun dan 18 tahun Kemboja berada dibawah kendalian jurulatih Jepun iaitu Kazunori Inoue (U15 Kemboja) dan Koji Gyotoku (U18 Kemboja).

Kazunori Inoue telah bersama dengan skuad remaja Kemboja dari tahun 2016, manakala Koji Gyotoku pula baru mengambil alih skuad U18 Kemboja pada bulan Januari 2019.

Koji Gyotoku sebelum ini sudah berkhidmat sebagai jurulatih skuad kebangsaan Bhutan dan juga Nepal dari tahun 2008 sehingga 2018.

jurulatih jepun

Mustafa Zazai, bekas pemain import Kelantan ketika beraksi dalam pertemuan Phnom Penh FC menantang Bati Youth Academy dalam saingan C-League 2019.

Mungkin tidak ramai yang tahu bahawa, skuad U18 Kemboja ini sebenarnya beraksi dalam C-League iaitu liga utama bola sepak Kemboja menggunakan nama Bati Youth. Koji Gyotoku juga merupakan jurulatih kepada skuad ini dan kebanyakan pemain U18 Kemboja adalah dari pasukan Bati Youth.

Selain itu, JFA turut menghantar Kazunori Ohara ke Kemboja sebagai Pengerusi Jawatankuasa Teknikal untuk memantau semua perkembangan bola sepak mereka. Tugas asal beliau adalah sebagai Pengarah Teknikal pada 2015, dan telah ditukarkan kepada jawatan sekarang bermula pada 2016.

Seorang lagi pegawai yang kini sedang menabur bakti di Kemboja adalah Tetsu Karakida yang bertindak sebagai Pengarah Kepengadilan disana. Beliau merupakan seorang Instruktor Pengadil Kelas 1 JFA serta Instruktor Pengadil AFC telah mula bertugas di Kemboja sejak tahun 2008 lagi.

jurulatih jepun

4 orang Jepun yang giat membantu menaikkan bola sepak Kemboja.

Mungkin impak yang ditunjukkan oleh mereka belum lagi mampu menyaingi beberapa negara di Asia Tenggara bagi skuad senior, tetapi perlu diperhatikan bahawa pemain-pemain remaja mereka sudah mula memberikan perkembangan yang hebat mengejutkan 2 gergasi Asia Tenggara.

Ini bermakna mereka semakin pantas mengejar pembangunan bola sepak yang mungkin selama ini agak terkebelakang dengan bantuan gergasi Asia – Jepun.

Namun jika dipandang enteng tidak mustahil Kemboja akan menumbangkan negara-negara lain selepas ini terutama diperingkat remaja.

© 2022 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group