Malaysian Football League (MFL) hari ini mengumumkan sebanyak 10 kelab Liga Super dan satu kelab Liga Premier telah menghantar pengesahan permohonan Lesen Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) dan 18 pasukan telah menghantar pengesahan permohonan untuk Lesen Kebangsaan bagi musim 2022.

Perkara itu disahkan oleh Unit Pelesenan Kelab MFL yang menyatakan bahawa 11 kelab berkenaan melibatkan 10 pasukan Liga Super iaitu Johor Darul Ta’zim (JDT), Melaka United FC, PJ City FC, Perak FC, Kedah Darul Aman FC, Selangor FC, Penang FC, Terengganu FC, UiTM FC dan Kuala Lumpur United FC sementara Sarawak United FC menjadi wakil tunggal Liga Premier yang telah menghantar pengesahan permohonan Lesen AFC bagi musim 2022.

Bagaimanapun kesemua pasukan Liga Malaysia termasuk 11 kelab itu juga telah memohon Lesen Kebangsaan (Liga Super dan Liga Premier) bagi musim 2022 di mana tarikh pengesahan permohonan Lesen AFC dan Lesen Kebangsaan (Liga Super dan Liga Premier) telah ditutup pada 9 Februari 2021.

Sistem Pentabiran Pelesenan Kelab AFC (CLAS) dibuka bermula hari ini (17 Februari 2021) di mana setiap kelab diminta mengemukakan dokumen bermula Kriteria Personel & Pentadbiran (31 Mac 2021), Kriteria Undang-Undang (15 April 2021), Kriteria Sukan (31 Mei 2021), Kriteria Infrastruktur (15 Jun 2021), Kriteria Perniagaan (30 Jun 2021) dan Kriteria Kewangan pada 30 Julai 2021.

Menurut Unit Pelesenan Kelab MFL, pengumuman kelab-kelab yang telah memohon Lesen AFC bagi musim 2022 adalah pemakluman awam kepada semua pihak.

“Unit Pelesenan Kelab MFL memberikan informasi ini kepada awam untuk memastikan sebahagian pihak memahami berhubung perkembangan terkini berkaitan permohonan lesen bagi musim 2022 dalam pertandingan Liga Juara-Juara Asia (ACL) dan Piala AFC (ACC) serta Lesen Kebangsaan yang melibatkan Liga Super dan Liga Premier,” katanya.

Sebagai rekod, Unit Pelesenan Kelab MFL telah mengadakan sesi taklimat bersama kelab-kelab Liga Malaysia pada 20 dan 21 Januari 2021 seterus sesi pengenalan First Instance Body (FIB) pada 2 Februari 2021 disusuli tiga hari kemudian Appeals Body (AB) dan Club Professionalization Task Force (CPTF) pada 6 Februari 2021.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Dato’ Ab Ghani Hassan berkata: “MFL ingin mengingatkan kepada kelab-kelab agar dapat menyerahkan dokumen yang diminta mengikut susunan kriteria dan tarikh akhir yang ditetapkan.

“Jika ada sebarang kekeliruan atau pertanyaan, pegawai pelesenan kelab boleh menghubungi secara terus dengan Unit Pelesenan Kelab MFL.” jelasnya.

Baca artikel lain mengenai perkembangan Liga Malaysia di sini:

Kurniawan Dwi Yulianto Berikan Sebab Mengapa Sabah Tidak Ambil Khidmat Jorge Pereyra Diaz

Syafiq Ahmad Sertai Sesi Latihan Johor Darul Ta’zim

Penyokong ‘The Red Warriors’ Teruja Dengan Jersi Musim 2021 Sehingga Mahu Jadikan Sebagai Baju Raya

Anda Mungkin Suka

© 2021 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group